Γιατί οι τιμές των ακινήτων ανεβαίνουν κόντρα στην ύφεση

Γιατί οι τιμές των ακινήτων ανεβαίνουν κόντρα στην ύφεση

Μπορεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη όμως, οι επιπτώσεις του στην αγορά ακινήτων φαίνεται να είναι εάν όχι αμελητέες ιδιαίτερα περιορισμένες.  Αυτό φανερώνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, βάσει των οποίων οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν κατά 3,2% το τρίτο τρίμηνο, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του 2020 η αύξηση, σε σχέση με τα αντίστοιχα τρίμηνα του 2019 διαμορφώθηκε σε 6,5% και 4,1% αντίστοιχα, ενώ για το σύνολο του 2019 οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 7,2%. Την μεγαλύτερη αύξηση καταγράφουν οι τιμές στην Αθήνα (+5,6%) και ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 4,3%.  

Γιατί όμως, παρά την πανδημία οι τιμές δεν εμφανίζουν υποχώρηση;  

Σύμφωνα με όσα εξηγούν στο Liberal Μarkets αναλυτές, ένας θεμελιώδης λόγος για τον οποίο οι τιμές αυξάνονται είναι το γεγονός ότι οι ονομαστικές αξίες, αυτές, δηλαδή, που ζητούν οι πωλητές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Και σε ορισμένες περιπτώσεις ενισχύονται. Αντίθετα, οι τιμές στις οποίες πραγματοποιούνται οι αγοραπωλησίες είναι χαμηλότερες έως και κατά 20%, συγκριτικά με τις αρχικά ζητούμενες τιμές, αλλά δεν καταγράφονται.  

Την αύξηση των τιμών τροφοδοτεί και το γεγονός ότι τα διαθέσιμα προς πώληση διαμερίσματα ή κατοικίες είναι λιγοστά. Κι αυτό επειδή, πολύ απλά, όπως εξηγούν μεσίτες, οι ιδιοκτήτες τους προτιμούν να τηρήσουν στάση αναμονής, ώστε να αξιολογήσουν εάν και πότε θα αποκλιμακωθεί η κρίση παρά να πουλήσουν το ακίνητό τους σε χαμηλή τιμή. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη ρευστότητα που διοχέτευσε στην αγορά η κυβέρνηση- παρότι αντιμετωπίζεται από ορισμένες επαγγελματικές κατηγορίες ως “ψίχουλα”- έχει δώσει πολύτιμες “ανάσες”, “αναχαιτίζοντας” απόπειρες μαζικής πώλησης ακινήτων. Είναι κοινό μυστικό ότι αυτή τη στιγμή, όσοι διαθέτουν ρευστότητα αδυνατούν να αγοράσουν ακίνητο σε σχετικά καλή κατάσταση και σε εύλογη-προσιτή τιμή, ενώ όσοι δεν έχουν...ανάγκη για έσοδα, δεν πωλούν. Και αυτό επειδή, μεταξύ άλλων, στα νοικοκυριά είναι ακόμη “νωπές” οι μνήμες από την πρόσφατη, προ κορωνοϊού, ανάκαμψη τιμών που έβγαλε από το οικονομικό αδιέξοδο μια μεγάλη κατηγορία ιδιοκτητών απρόσοδων ακινήτων.  

Με τα δεδομένα αυτά, το ερώτημα που τίθεται είναι εάν το φως που αχνοφαίνεται στην άκρη του τούνελ χάρη στην προσδοκώμενη έλευση των εμβολίων, συναντηθεί με τα αποθέματα ρευστότητας που διαθέτουν σήμερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Εάν τα αποθέματα αυτά αρχίσουν να εξαντλούνται, χωρίς να έχει τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία, τότε, δίχως αμφισβήτηση, οι “ρευστοποιήσεις” περιουσιακών στοιχείων, εν προκειμένω ακινήτων, θα αυξηθούν κατακόρυφα.  

Για όσους πάντως, αναζητούν ευκαιρίες, οι ειδικοί αναφέρουν ότι τους επόμενους μήνες, μέχρι και το Πάσχα, θα βγουν στην αγορά περισσότερα ακίνητα, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο ανεξαρτήτως πανδημίας. Σε κάθε περίπτωση, όσοι διαθέτουν ρευστότητα, θα έχουν το “πάνω χέρι” στις διαπραγματεύσεις σε μία οικονομία που εκτιμάται ότι θα εμφανίσει φέτος διψήφιο ποσοστό ύφεσης.