Γερμανία: Στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και 6 χρόνια το επιχειρηματικό κλίμα

Γερμανία: Στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και 6 χρόνια το επιχειρηματικό κλίμα

Στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει φτάσει τα τελευταία 6 χρόνια υποχώρησε το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία τον Ιούλιο,  σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη, σε μια ακόμη ένδειξη ότι η κρίση στον τομέα των κατασκευών οδηγεί τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης προς την ύφεση.

Όπως αναφέρει το Reuters, τα στοιχεία υπονομεύουν την οικονομία της Γερμανίας που εξαρτάται από τις εξαγωγές, η οποία πλήττεται σκληρά από την ασθενέστερη εξωτερική ζήτηση, τις εμπορικές διαμάχες και την αβεβαιότητα του Brexit.

Συγκεκριμένα, το ινστιτούτο Ifo ανακοίνωσε ότι ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος σημείωσε πτώση στις 95,7 μονάδες σε σχέση με την ανοδικά αναθεωρημένη μέτρηση των 97,5 μονάδων τον Ιούνιο ενώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για 97,1 μονάδες.

«Ο σημαντικότερος γερμανικός οικονομικός δείκτης υποδηλώνει ότι η οικονομία της χώρας κατευθύνεται προς μια ύφεση», ανέφερε ο αναλυτής της VP Bank, Τόμας Γκίτσελ.

Εάν ο Πρόεδρος της Ifo, Κλέμενς Φούεστ, δήλωσε ότι η γερμανική οικονομία βρίσκεται σε "προβληματικά" νερά, προσθέτοντας ότι οι επιχειρήσεις δεν είναι ικανοποιημένες από την τρέχουσα επιχειρηματική τους κατάσταση και ότι αντιμετωπίζουν το μέλλον με αυξημένο σκεπτικισμό.

«Στον τομέα της μεταποίησης, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση», επισήμανε ο Φούεστ, με τον υπο-δείκτη για τον τομέα να σημειώνει τη μεγαλύτερη πτώση από τον Φεβρουάριο του 2009.