ΓΕΚ Τέρνα: Παρακολουθούμε τις εξελίξεις με τον Κέκροπα

ΓΕΚ Τέρνα: Παρακολουθούμε τις εξελίξεις με τον Κέκροπα

Του Απόστολου Σκουμπούρη 

Ο όμιλος ΓΕΚ Τέρνα είναι ο βασικός μέτοχος του Κέκροπα καθώς ελέγχει ποσοστό περί το 38%, οπότε έχει άμεσο και εύλογο ενδιαφέρον – αλλά και όφελος – από τις εξελίξεις με τη δικαστική δικαίωση και το λύσιμο του... Γόρδιου Δεσμού που ήταν «δεμένος» επί 30 και πλέον χρόνια. 

Παρ'' ότι ο όμιλος κρατά χαμηλούς τόνους, δεδομένου ότι η υπόθεση έχει δρόμο έως ότου ξεκαθαρίσει αναφορικά με το ποιες εκτάσεις είναι εκμεταλλεύσιμες, ποιες όχι, με ποιους όρους και προϋποθέσεις, το γεγονός ότι φαίνεται πως οδεύει σε ευνοϊκή εξέλιξη μια υπένδυση που έγινε προ 20ετίας, είναι κάτι εξαιρετικά θετικό. 

Φυσικά, πρόκειται για όμιλο με κύκλο εργασιών πάνω από 1,4 δισ. ευρώ και κατασκευαστικό ανεκτέλεστο πάνω από τα 2 δισ. ευρώ, καθώς και σημαντικότατα κι επαναλαμβανόμενα έσοδα από την ενέργεια και τις παραχωρήσεις, οπότε σε κάθε περίπτωση, η όποια θετική εξέλιξη στον Κέκροπα, δεν θα είναι ο άμεσος καταλύτης για τα μεγέθη. 

Από εκεί και πέρα, κύκλοι του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα, τονίζουν στο Liberal πως παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις και μάλιστα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς σημειώνουν πως «είμαστε ο βασικός μέτοχος του Κέκροπα, οπότε το να απελευθερωθούν προς χρήση τέτοιες εκτάσεις – φιλέτα, ασφαλώς και είναι μια εξέλιξη που ανοίγει (περαιτέρω) προοπτικές και για τον όμιλό μας». 

Φαίνεται πως οι εκτάσεις αυτές του Κέκροπα είναι ένα μεγάλο στοίχημα, σε μια από τις ακριβότερες περιοχές της χώρας και σε μια συγκυρία που καταγράφεται ιδιαιτέρως αυξημένο ενδιαφέρον για τα ακίνητα και το ευρύτερο real estate στην Ελλάδα». 

Όμως, κρατούν χαμηλούς τόνους, καθώς μένουν να ξεκαθαρίσουν πολλά και θα απαιτηθούν πολλές διεργασίες για να προχωρήσουν τα οποιαδήποτε projects. 

Πάντως, σημειώνουν στο Liberal ότι εκεί αποσκοπούσε και η προ 20ετίας επένδυση στην Κέκροπας, όταν δηλαδή εξαγοράστηκε το ποσοστό αυτό, στις εξαιρετικά προνομιακές εκτάσεις, σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται και είναι – φιλέτο. 

Σε κάθε περίπτωση, οι άνθρωποι του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα τονίζουν ότι μπορούν να προκύψουν σημαντικές προοπτικές από αυτή την εξέλιξη, όμως δεδομένου ότι θα απαιτηθούν ακόμη αρκετά βήματα για να μπει στην... ευθεία η πραγματική εκμετάλλευση των εκτάσεων, παραμένουν συγκρατημένοι και φειδωλοί... 

Ποιο είναι το status quo στην παρούσα φάση 

Η υπόθεση της διαμάχης για την κυριότητα των εκτάσεων στην περιοχή Τουρκοβούνια του δήμου Ψυχικού, αποτελεί ένα από τα πλέον μακροχρόνια δικαστικά σίριαλ στην ιστορία της εγχώριας επιχειρηματικότητας, καθώς εδώ και δεκαετίες, η υπόθεση εκκρεμεί, εν μέσω πολλαπλών καθυστερήσεων, αναιρέσεων, εφέσεων και ενστάσεων μεταξύ της Κέκροψ και του ελληνικού δημοσίου, αλλά και του δήμου Ψυχικού. 

Θυμίζουμε πως η ΓΕΚ Τέρνα είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος με ποσοστό περί το 38%, ο όμιλος Intracom έχει ποσοστό 34,315%, ενώ η Alpha Bank ελέγχει το 6,70%, μερίδιο που περιήλθε στην κατοχή της μέσω της ενεχυρίασης του ποσοστού του κ. Σταύρου Ψυχάρη. 

Χθες το πρωί, η διοίκηση της Κέκροψ προέβη σε ανακοίνωση προς το Χ.Α. σημειώνοντας πως «σε συνέχεια προηγούμενων ανακοινώσεων αναφορικά με τη διεκδικούμενη από το Ελληνικό Δημόσιο έκταση γνωστοποιεί ότι, το Τριμελές Εφετείο Αθηνών (Τμήμα Β΄) μετά την με αριθμό 589/2018 απόφαση του Αρείου Πάγου, εξέδωσε την με αριθμό 3039/2019 απόφαση με την οποία δέχθηκε κατ'' ουσίαν την έφεση και απέρριψε την αγωγή του Ελληνικού Δημοσίου ενώ δέχθηκε και τις πρόσθετες υπέρ της Εταιρείας παρεμβάσεις». 

Τι αφορά η διαμάχη 

Θυμίζουμε πως η αντιδικία της εταιρείας real estate Κέκροψ με το Ελληνικό Δημόσιο για την κυριότητα περίπου 200 στρεμμάτων στα παλιά Λατομεία Ψυχικού, χρονολογείται από το 1988. 

Μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, καθώς τα δεδομένα έχουν αλλάξει τις τελευταίες δεκαετίες όπως και οι χρήσεις γης, αλλά και όλη η περιοχή στην οποία «απλώνεται» η εν λόγω έκταση, ενώ το μεγαλύτερο τμήμα της (περίπου 185 στρέμματα) έχει κηρυχτεί αναδασωτέο. 

Στην περιοχή από το 1937 λειτουργούσε λατομείο, το οποίο σταμάτησε το 1976. Το 1988, το Ελληνικό Δημόσιο άσκησε ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αγωγή με την οποία αξίωσε την ιδιοκτησία έκτασης 250 - 300 περίπου στρεμμάτων στην περιοχή Τουρκοβουνίων (Λατομείο Ψυχικού), τμήμα της οποίας η Κέκροψ υποστήριξε ότι της ανήκει και με την πρόσφατη απόφαση δικαιώθηκε.