Γαλλία: Συρρίκνωση της οικονομίας κατά 13,8% στο β' τρίμηνο

Γαλλία: Συρρίκνωση της οικονομίας κατά 13,8% στο β' τρίμηνο

Η γαλλική οικονομία κατέγραψε σημαντική συρρίκνωση της τάξης του 13,8% στο β΄ τρίμηνο, καθώς η κατανάλωση των νοικοκυριών, οι επιχειρηματικές επενδύσεις και το εμπόριο κατέρρευσαν εν μέσω του lockdown που επέβαλε η κυβέρνηση προκειμένου να θέσει υπό έλεγχο την πανδημία του κορονοϊού, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα.

Η συρρίκνωση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης είναι μεγαλύτερη από το 10% που κατέγραψε η Γερμανία, όπου οι αρχές δεν αναγκάστηκαν να εφαρμόσουν εξίσου αυστηρό lockdown.

Ωστόσο, τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η εθνική στατιστική υπηρεσία είναι θετικότερα από τις εκτιμήσεις της ίδιας της υπηρεσίας νωρίτερα αυτόν τον μήνα, που προέβλεπε πτώση 17%, αλλά και από τις προβλέψεις των αναλυτών του πρακτορείου Reuters που ανέμεναν συρρίκνωση της τάξης του 15,3%.

Η στατιστική υπηρεσία της Γαλλίας είχε ανακοινώσει νωρίτερα αυτό το έτος ότι αναμένει ανάκαμψη της οικονομίας κατά 19% στο γ' τρίμηνο και ένα επιπλέον 3% στο δ' τρίμηνο, με την οικονομική δραστηριότητα να βρίσκεται 1% με 6% χαμηλότερα από τα προ κρίσης επίπεδα έως τον Δεκέμβριο.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό C News ότι εκτιμά πως η γαλλική οικονομία θα διαψεύσει τις προβλέψεις για συρρίκνωση της τάξης του 11% για το 2020, χάρη στα μέτρα που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση.

«Θα παλέψουμε για να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα επιβεβαιωθεί το 11%», είπε ο Υπουργός.