Γαλλία-Κεντρική τράπεζα: Μικρότερη από το αναμενόμενο η ύφεση το 2020

Γαλλία-Κεντρική τράπεζα: Μικρότερη από το αναμενόμενο η ύφεση το 2020

Τα νέα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας υποδεικνύουν ότι η οικονομία της χώρας θα συρρικνωθεί το 2020 λιγότερο από ό,τι αναμενόταν πριν από λίγους μήνες, καθώς η επιχειρηματική δραστηριότητα και η καταναλωτικές δαπάνες ανέκαμψαν μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων λόγω του κορονοϊού.

Το υποχρεωτικό κλείσιμο των περισσότερων καταστημάτων, γραφείων και καφέ για δύο σχεδόν μήνες βύθισε την οικονομία σε μία από τις βαθύτερες υφέσεις της Ευρώπης.

Στην τριμηνιαία έκθεσή της, η γαλλική κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι η δραστηριότητα κινείται τώρα σε επίπεδο 5% χαμηλότερο από τα κανονικά, κάτι που σημαίνει μία εκτίναξη του ΑΕΠ της χώρας κατά 16% στο τρίτο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο, μετά την πρωτοφανή πτώση του κατά 13,8% στο δεύτερο τρίμηνο.

Αυτό σημαίνει ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 8,7% για το σύνολο του 2020, που θα είναι η χειρότερη ύφεση μετά τον πόλεμο, αλλά μικρότερη από το 10,3% που αναμενόταν τον Ιούλιο, σύμφωνα με την Τράπεζα της Γαλλίας.

Για το 2021 και το 2022 αναμένονται ρυθμοί ανάπτυξης 7,4% και 3%, αντίστοιχα, κάτι που σημαίνει ότι η δραστηριότητα θα έχει καλύψει όλο το χαμένο έδαφος έως το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Τον Ιούλιο, η κεντρική τράπεζα εκτιμούσε ότι η ανάκαμψη της οικονομίας το 2021 θα ήταν της τάξης του 6,9% και 3,9% το 2022.

Οι καταναλωτικές δαπάνες, που παραδοσιακά κινούν τη γαλλική οικονομία, αναμένεται να φτάσουν κοντά στα προ κρίσης επίπεδα στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Η γαλλική κεντρική τράπεζα, αναφέρει το πρακτορείο Reuters, εκτιμά ότι φέτος θα χαθούν 825.000 θέσεις εργασίας, και το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να φτάσει το 11,1% το επόμενο έτος.