7ος χρόνος, ημέρα 2149η
Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2021

Γ. Περιστέρης: Οι ΑΠΕ μειώνουν τις τιμές στο ρεύμα ακόμη και 30%

Γ. Περιστέρης: Οι ΑΠΕ μειώνουν τις τιμές στο ρεύμα ακόμη και 30%

Η αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ κατεβάζει το ενεργειακό κόστος και κατακρημνίζει τις τιμές, ήταν το μήνυμα που έστειλε από το συνέδριο του Economist στην Θεσσαλονίκη ο επικεφαλής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης.

Σήμερα, όπως είπε, υπάρχει μια διεθνής πραγματικότητα που έχει εκτινάξει τα κόστη των ορυκτών καυσίμων, προσθέτοντας ότι  όταν υπάρχει υψηλό αιολικό δυναμικό μειώνονται οι τιμές της χονδρεμπορικής κατά 30%.

Αυτή η πραγματικότητα σύμφωνα με τον κ. Περιστέρη δικαιώνει και την πολιτική των ΗΠΑ, όπως και της ΕΕ να επενδύσουν στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης. Κλειδί ωστόσο για να πετύχουν οι ΑΠΕ είναι να προχωρήσουν τα έργα αποθήκευσης και οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανέφερε ότι με τον τρόπο αυτό θα αποθηκεύεται η περίσσεια της ενέργειας και με τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις - αξιοποιώντας και  τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της χώρας - και η πράσινη αυτή ενέργεια θα μπορεί να διατίθεται τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, προκειμένου η Ελλάδα να γίνει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ενέργειας.

Αποθήκευση

Εκκρεμεί ωστόσο, όπως είπε,  το θεσμικό πλαίσιο της αποθήκευσης, γεγονός το οποίο η εταιρεία έχει επισημάνει εδώ και μία δεκαετία. Και προσέθεσε ότι πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει πρόβλεψη και για την αποθήκευση αερίου, προκειμένου η χώρα να μπορέσει να εκμεταλλευτεί τις καλές συγκυρίες στις διεθνείς τιμές. «Υπάρχει η δυνατότητα της υπόγειας αποθήκης της Καβάλας και πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την υλοποίηση του έργου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για τα οφέλη του καταναλωτή από την ενεργειακή μετάβαση, ο κ .Περιστέρης απάντησε ότι οι βιώσιμες υποδομές, όπως οι ενεργειακές, δημιουργούν μεγάλα οφέλη και πως όλες οι τεχνολογίες είναι αναγκαίες με προτεραιότητα σε όσες έχουν την υψηλότερη προστιθέμενη αξία, φέρνοντας ως παραδείγματα τα υδροηλεκτρικά, τα  θαλάσσια αιολικά, την αντλησιοταμίευση και λιγότερο τα αιολικά. Επιπλέον, τέτοια έργα δημιουργούν καλά αμοιβόμενες θέσεις εργασίας, άρα αυξημένους φόρους και έσοδα για το κράτος και προϋποθέσεις για να επιστρέψουν στη χώρα μας Έλληνες του εξωτερικού.

Αποτιμώντας τη συνολική συνεισφορά του ομίλου στην εθνική προσπάθεια την επόμενη 5ετία σε νέα έργα και επενδύσεις στους τομείς των βιώσιμων υποδομών, της ενέργειας και της κυκλικής οικονομίας, ο κ. Περιστέρης έκανε λόγο για πάνω από 5 δισ. ευρώ, με δημιουργία 20.000 νέων, ποιοτικών θέσεων εργασίας.

«Πιστεύουμε στην Ελλάδα» κατέληξε. «Τις δύσκολες μέρες της προηγούμενης δεκαετίας, υιοθετήσαμε τον όρο επενδυτικός πατριωτισμός και τον κάναμε πράξη. Σήμερα, ατενίζουμε το μέλλον της χώρας και του Ομίλου μας με ακόμη μεγαλύτερη αισιοδοξία.»