FT: 9 ευρωπαϊκές τράπεζες «έκαψαν» τα κεφάλαιά τους εξαιτίας της πανδημίας

FT: 9 ευρωπαϊκές τράπεζες «έκαψαν» τα κεφάλαιά τους εξαιτίας της πανδημίας

Ανησυχία επικρατεί στις τάξεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τις επιπτώσεις της πανδημίας στα κεφάλαια των τραπεζών, καθώς όπως μεταδίδουν οι Financial Times, εννέα τράπεζες «έκαψαν» τα κεφαλαιακά τους αποθέματα, εκμεταλλευόμενες τη χαλάρωση των ελάχιστων κεφαλαιακών απαιτήσεων, ένα μέτρο που υιοθέτησε η ΕΚΤ για να στηρίξει τον κλάδο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο αριθμός των ευρωπαϊκών τραπεζών που πέφτουν κάτω από το ελάχιστο όριο εποπτικών κεφαλαίων αυξήθηκε το 2020 σε 9 από 6 το 2019, ωστόσο η ΕΚΤ δεν έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των τραπεζών. Την ίδια ώρα, η κεντρική τράπεζα προειδοποιεί ότι η πανδημία θα προκαλέσει και νέα προβλήματα στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ο επικεφαλής του SSM, Αντρέα Ενρία, εκτιμά ότι περισσότερες τράπεζες θα χρειαστεί να ωφεληθούν από τα έκτακτα μέτρα κεφαλαιακής ανακούφισης από τη στιγμή που η πανδημική κρίση αναμένεται να οδηγήσει στην αύξηση των προβληματικών δανείων. «Τα στοιχεία του γ’ τριμήνου 2020 επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες που είχαμε εκφράσει τον Δεκέμβριο», ανέφερε ο Ενρία.