8ος χρόνος, ημέρα 2475η
Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2022

Fourlis: Οι θετικές προβλέψεις για το τρίμηνο, τα σχέδια για το 2022

Fourlis: Οι θετικές προβλέψεις για το τρίμηνο, τα σχέδια για το 2022

Με θετικό βηματισμό μπήκε στο 2022 ο όμιλος Fourlis, καθώς αναμένεται να κλείσει το πρώτο τρίμηνο με σημαντική άνοδο πωλήσεων περί το 25%, αύξηση που φέρνει τις πωλήσεις σε καλύτερα επίπεδα από την προ πανδημίας αντίστοιχη περίοδο του 2019, ενώ παραμένει στόχος η είσοδος της Trade Estates στο ΧΑ εντός του έτους.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ομίλου, Βασίλης Φουρλής, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης για την ενημέρωση των αναλυτών αναφορικά με τα αποτελέσματα του 2021, το 2022 είναι άλλη μια χρονιά προκλήσεων λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων και της ενεργειακής κρίσης, ωστόσο προέβλεψε ανάπτυξη πωλήσεων πάνω από τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ το 2022 εκφράζοντας την εκτίμηση ότι οι ανωτέρω παράγοντες αβεβαιότητας θα εξομαλυνθούν σταδιακά, εκτός σημαντικού απροόπτου μετά το α' εξάμηνο.

Ο όμιλος συνεχίζει το στρατηγικό του πλάνο για το 2022 που περιλαμβάνει την ανάπτυξη νέων καταστημάτων μεσαίου μεγέθους, την ανάπτυξη του νέου κλάδου δραστηριότητας μέσω της συμφωνίας με την Holland& Barret, αλλά και την ενίσχυση του ηλεκτρονικού καναλιού πωλήσεων

Σχεδιάζει δε επενδύσεις 20 εκατ. ευρώ στον τομέα του λιανεμπορίου έχοντας ολοκληρώσει επενδύσεις 52 εκατ. ευρώ το 2021 συμπεριλαμβανομένης της δραστηριότητας στο real estate.

Αναφορικά με την νέα στρατηγική συνεργασία με την Holland & Barrett (Η&Β) ο Βασίλης Φoυρλής, ανέφερε ότι το πλάνο περιλαμβάνει ανάπτυξη σε όλες τις χώρες που αναπτύσσει δραστηριότητα σήμερα ο όμιλος, πλην της Κύπρου, όπου υπάρχει ήδη δίκτυο H&B. Η ανάπτυξη θα συνδυάσει δίκτυο φυσικών καταστημάτων και online store. Με βάση το πλάνο ανάπτυξης η νέα δραστηριότητα θα αναπτύξει σε βάθος χρόνου σε Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία, δίκτυο 100 καταστημάτων επιφανείας περί τα 100-150 τ.μ. και οι προοπτικές είναι αισιόδοξες καθώς η συγκεκριμένη αγορά καταγράφει συνεχώς αυξητικές τάσεις διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα.

Οσον αφορά την ανάπτυξη των ΙΚΕΑ, προβλέπεται το άνοιγμα τριων μεσαίου τύπου καταστημάτων επιφάνειας από 6.000 έως 12.000 τμ. και αναπροσαρμόζονται σε Λάρισα και Ιωάννινα τα υπάρχοντα.

Τα Intersport βελτίωσαν τις διαδικτυακές πωλήσεις και το νέο logistic center θα βελτιώσει περαιτέρω την επίδοση, ενώ σημειώθηκε πως οι πωλήσεις της ήταν υψηλότερες από αυτές του 2019 που ήταν μία κανονική χρονιά.

Όσον αφορά το ενεργειακό κόστος σημειώθηκε ότι το 2021 το ενεργειακό κόστος ήταν στα 6,5 εκατ. ευρώ και η διοίκηση έχει κάνει πρόβλεψη για το 2022 στα 10 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας όμως ότι αυτή τη στιγμή το κοστος είναι μεγαλύτερο αλλά η εκτίμηση είναι ότι θα υπάρχει σταδιακή εξομάλυνση και δεν θα υπάρξει σοβαρή απόκλιση από τις προβλέψεις στο κλείσιμο του έτους.

Αναφορικά με την τιμολόγηση ο διυεθύνων Σύμβουλος της Fourlis Απόστολος Πεταλάς σημείωσε ότι η ΙΚΕΑ απορρόφησε πέρυσι το ήμισυ από τα επιπλέον κόστη λόγω της διαταραχής στην εφοδιαστική αλυσίδα και οι τιμές έμειναν σταθερές στα προϊόντα. Το 2022 η επίπτωση στις τιμές είναι πολύ περιορισμένη και οι αυξήσεις κυμαίνονται σε 5-6% -και χωρίς επιβάρυνση των περιθωρίων κέρδους- όταν ο ανταγωνισμός, προχωρά σε διψήφιες αυξήσεις και μάλιστα πάνω από μία φορά.

Η διοίκηση περιμένει σε σύντομο διάστημα την εισαγωγή της Trade Estates στο Χρηματιστήριο, σημειώνοντας ότι στην ιδρυσή της ξεκίνησε με ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων λογιστικής αξίας 175 εκατ. ευρώ περίπου ενώ στο τέλος του 2021 αυτή είχε διαμορφωθεί στα 215 εκατ.ευρώ. Μετά τις συναλλαγές στους πρώτους μήνες του 2022 η αξία των assets της διαμορφώνεται στα 270,9 εκατ.ευρώ και έχει pipe line περί τα 150 εκατ. ευρώ, με βασικούς άξονες τα logistics centers και τα μεγάλου εμβαδού εμπορικά ακίνητα, ενώ για την εκτέλεση του σχεδιασμού που έχει γίνει τα κεφάλαια που έχει και η χρηματοδότηση επαρκεί μέχρι και τις αρχές του 2024.

Σκοπός της διοίκησης του ομίλου είναι το ποσοστό συμμετοχής των μετόχων να υποχωρήσει κάτω του 50% μετά τη διενέργεια την είσοδο στο ΧΑ.