Fitch: Γιατί αναβαθμίσαμε τις ελληνικές τράπεζες

Fitch: Γιατί αναβαθμίσαμε τις ελληνικές τράπεζες

Ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch, που αναβάθμισε τα ratings των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών προσφάτως, ανέφερε σε έκθεση του την Τρίτη ότι η κίνηση του αυτή απεικονίζει την επιτάχυνση των σχεδίων τους να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους από τα κόκκινα δάνεια, εξέλιξη που θα επιτρέψει μεγαλύτερη ευελιξία στην χρηματοδότηση της οικονομίας.

«Εκτιμούμε ότι τα πιστοληπτικά προφίλ της Eurobank ('B-'/Positive), της Εθνικής Τράπεζας ('B-'/Positive), της Alpha Bank ('CCC+'/Positive) και της Πειραιώς (CCC+) θα βελτιωθούν ταχύτερα λόγω των επικαιροποιημένων σχεδίων τους, βοηθούμενα από την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας την οποία αναμένουμε να ενδυναμωθεί περαιτέρω», αναφέρει ο οίκος.

Τα στρατηγικά σχέδια των ελληνικών τραπεζών στοχεύουν να επιταχύνουν την μείωση του ποσοστού των προβληματικών δανείων τα επόμενα δύο χρόνια, μια διαδικασία που θα στηριχτεί από την επέκταση του σχήματος Ηρακλής.

Η Αθήνα πήρε την έγκριση των εποπτικών αρχών στις Βρυξέλλες τον περασμένο μήνα για την επέκταση του Ηρακλή, ενός μηχανισμού μείωσης των κόκκινων δανείων που η κυβέρνηση λάνσαρε τον Οκτώβριο του 2019 για να βοηθήσει το τραπεζικό σύστημα να απαλλαγεί από 30 δισ. ευρώ επισφαλών δανείων μέσω τιτλοποιήσεων. Ο μηχανισμός θα επεκταθεί μέχρι τον Οκτώβριο του 2022.

Ο οίκος Fitch ανέφερε ότι τα σχέδια των τραπεζών να προχωρήσουν και σε νέες τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων στη δεύτερη φάση του Ηρακλή αποτελεί ένα μεγάλο βήμα στην εξυγίανση των ισολογισμών τους.

«Οι τιτλοπιήσεις αυτές μέσω του Ηρακλή σε συνδυασμό και με άλλες πρωτοβουλίες μπορούν να μειώσουν το ποσοστό κόκκινων δανείων του τραπεζικού συστήματος κάτω από το 15% τους επόμενους δώδεκα μήνες από το 35% στο τέλος της περυσινής χρονιάς», αναφέρει ο οίκος.

Η ανάλυση της Fitch λαμβάνει υπόψη και τις πιθανές ροές νέων προβληματικών δανείων λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, κυρίως δάνεια που ευνοήθηκαν προσωρινά από τα μορατόρια πληρωμών.

Οι τέσσερεις μεγάλες τράπεζες παρείχαν «πάγωμα» πληρωμών σε 26 δισ. δανείων πέρυσι, σε μεγάλο μέρος των οποίων η εννεάμηνη περίοδος των μορατόρια έχει εκπνεύσει.

Η Fitch εκτιμά ότι η κερδοφορία των τραπεζών φέτος και το 2022 θα ενισχυθεί λόγω των χαμηλότερων προβλέψεων για επισφάλειες, «ιδιαίτερα στην περίπτωση της Eurobank και της Εθνικής Τράπεζας που βρίσκονται συγκριτικά πιο μπροστά  στην εξυγίανση των ισολογισμών τους από τα κόκκινα δάνεια».