Φ. Καραβίας: Θέλουμε μία λύση μετά τον Αύγουστο που θα εξασφαλίζει το waiver

Φ. Καραβίας: Θέλουμε μία λύση μετά τον Αύγουστο που θα εξασφαλίζει το waiver

Την πρόθεση της Eurobank να εκδώσει νέο ομόλογο ύψους 500 εκατ. ευρώ μέσα στο 2018, αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Φωκίων Καραβίας σε συνέντευξή του στο Bloomberg, τονίζοντας παράλληλα ότι η καλύτερη επιλογή για μετά τη λήξη του μνημονίου θα ήταν μία φόρμουλα που θα διατηρούσε το waiver από την ΕΚΤ.

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2017 η Eurobank προχώρησε στην έκδοση καλυμμένων ομολόγων ύψους επίσης 500 εκατ. ευρώ στην πρώτη επιστροφή στις διεθνείς αγορές μετά το 2014. «Εξετάζουμε την έκδοση ενός ακόμη καλυμμένου ομολόγου ή ομολόγου υψηλής εξασφάλισης (senior bond) εντός του 2018» δήλωσε σήμερα ο κ. Καραβίας, σημειώνοντας ωστόσο ότι oποιαδήποτε κίνηση εξαρτάται από τις συνθήκες της αγοράς.

Σχετικά με το ζήτημα της ολοκλήρωσης των προγραμμάτων βοήθειας της Ελλάδας και δεδομένου ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να μπει στην προληπτική γραμμή στήριξης, ο κ. Καραβίας εξέφρασε την άποψη ότι θα ήταν θετικό για το τραπεζικό σύστημα να υπάρξει ένας τρόπος με τον οποίο θα διατηρούταν το waiver της ΕΚΤ.

«Aπό την οπτική αποκλειστικά του τραπεζικού συστήματος, βέλτιστη επιλογή θα ήταν μια διατύπωση που θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να διατηρήσει το waiver στα ελληνικά κρατικά ομόλογα», ανέφερε ο κ. Καραβίας, τονίζοντας όμως ότι «πάντως σε κάθε περίπτωση είμαστε προετοιμασμένοι να συνεχίσουμε το έργο μας όποιο κι αν είναι τελικά το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης.»

Στο πεδίο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank ενημέρωσε ότι στόχος της τράπεζας είναι να μειώσει τον όγκο της έκθεσής της σε μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) στα 12,1 δισ. ευρώ από τα 17,8 δισ.

«Ακόμα και αν πετύχουμε το στόχο μας για το 2019, το επίπεδο των NPEs θα παραμένει ιδιαίτερα υψηλό στο 27%», ανέφερε ο κ. Καραβίας, εξηγώντας ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η διοίκηση της τράπεζας θέλει να θέσει νέους στόχους για τα έτη μετά 2019, όπως συμφωνήθηκε με τον εποπτικό σκέλος της ΕΚΤ.