Εξαγoράζει τις μειοψηφικές συμμετοχές στην Forthnet η BC Partners

Εξαγoράζει τις μειοψηφικές συμμετοχές στην Forthnet η BC Partners

Στην εξαγορά των μειοψηφικών συμμετοχών στην Forthent προχωρά η BC Partners. Μετά την απόκτηση του ελέγχου της ελληνικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών και συνδρομητικής τηλεόρασης, η βρετανική επενδυτική εταιρεία ξεκίνησε την αγορά των μετόχων μειοψηφίας. H αρχή θα γίνει με τη συμμετοχή του τυνησιακού τηλεπικοινωνιακού οργανισμού Tunisie Telecom η οποία ελέγχει το 9,63% της Forthnet.

Ήδη με γνωστοποίησή της προς στο χρηματιστήριο της Μάλτας, η εταιρεία GO plc αναφέρει ότι έχει έρθει σε συμφωνία με την BC Partners για τη διάθεση της συμμετοχή του 9,63% στην λουξεμβουργιανή εταιρεία Newco United Group Hellas S.A.R.L. Πρόκειται για εταιρεία ελεγχόμενη από την BC Partners η οποία ήδη ελέγχει περισσότερο από 85 εκατ. μετοχές της Forthnet και η οποία τώρα με τη συμφωνία αυτή θα εξαγοράσει επιπλέον 24.887.737 μετοχές της επιχείρησης κυριότητας της εταιρείας GO plc αντί 3,23 εκατ. ευρώ. Το τίμημα ανά μετοχή διαμορφώνεται σε 0,13 ευρώ.

Η GO plc είναι θυγατρική της Tunisie Telecom (ελέγχεται κατά 65%) και είναι ο πέμπτος κατά σειρά μέτοχος στην ελληνική εταιρεία τηλεπικοινωνιών μετά την BC Partners η οποία κατέχει το 33,2%, τη Massar Investements LLC από το Ντουμπάι, η οποία κατέχει το 14,4%, η Wind Hellas με 14,1% και η Τρ. Πειραιώς με 10,1%. Έτσι, μετά την εξαγορά της συμμετοχής της GO plc, η BC Partners θα ελέγχει το 43% της Forthnet.

Σημειώνεται ότι η BC Partners, όπως ήδη έχει ανακοινωθεί, διατηρεί το δικαίωμα (call option) απόκτησης επιπλέον 58,4 εκατομμυρίων μετοχών Forthnet κυριότητας των πιστωτριών εταιρειών της εταιρείας. Πρόκειται για συμμετοχή 22,6% που κατέχουν οι τράπεζες Πειραιώς, Εθνική, Alpha Bank και Attica Bank. Κατά συνέπεια η επενδυτική εταιρεία BC Partners θεωρητικά ήδη κατέχει το 62% των μετοχών της εταιρείας.

Πρακτικά μένουν οι συμμετοχές των Wind (14,1%), της Massar (14,4%) και της Vodafone Ελλάδος η οποία είναι χαμηλότερη του 5%. Εκτιμάται ότι δεν θα αργήσουν να ανακοινωθούν και άλλες τέτοιου είδους συμφωνίες προκειμένου να περιέλθει ο πλειοψηφικός έλεγχος της ελληνικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών στην BC Partners για να ακολουθήσει μια υποχρεωτική δημόσια προσφορά για το υπόλοιπο των μετοχών που βρίσκονται σε ευρεία διασπορά.

H συμφωνία Go plc και BC Partners αναμφίβολα προδιαγράφει το πλαίσιο και την περίμετρο μιας δημόσιας πρότασης αλλά και του πλαισίου εξαγοράς των μετοχών των υπολοίπων βασικών μετόχων της Forthnet. To τίμημα ανά μετοχή δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί εκ των πραγμάτων αισθητά από τα πλαίσια του 0,13 ευρώ ανά μετοχή.

Επομένως με βάση την συμφωνία της με τη GO, η BC Partners θα διαθέσει περίπου 20 εκατ. ευρώ για την εξαγορά των μη ελεγχόμενων μειοψηφικών συμμετοχών (τράπεζες, Wind, Massar κ.λπ.). Τα προαναφερόμενα ποσά είναι περίπου ίσα με το ποσό που δανείσθηκε πρόσφατα η Newco United Group Hellas. Υπενθυμίζεται ότι στις 2 Νοεμβρίου ανακοινώθηκε η δανειοδότηση της NewCo United με 27 εκατ. ευρώ μέσω κοινού ομολογιακού δανείου για το οποίο εγγυήθηκε η Forthnet Media (Nova).

Tην υπόθεση απόκτησης των μειοψηφικών συμμετοχών στην Forthnet φέρεται να χειρίζεται προσωπικά ο επικεφαλής της BC Partners Νίκος Σταθόπουλος.