Ευρωζώνη: Στο ιδιαίτερα χαμηλό 1% παρέμεινε ο πληθωρισμός

Ευρωζώνη: Στο ιδιαίτερα χαμηλό 1% παρέμεινε ο πληθωρισμός

Στο ιδιαίτερα χαμηλό και πολύ μακριά από το στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας 1% διατηρήθηκε ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat.

Ειδικότερα, παρά τις επίμονες προσπάθειες των τελευταίων ετών από την ΕΚΤ, με μειώσεις των επιτοκίων της και αγορές ομολόγων αξίας τρισεκατομμυρίων ευρώ, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις 19 χώρες του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος ενισχύθηκε κατά μόλις 1%, όσο και τον Ιούλιο, αντί του στόχου κοντά σε 2% που έχει θέσει η Τράπεζα.

Στο πιο περιορισμένο μέτρο του δομικού πληθωρισμού, που δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές των νωπών τροφίμων και της ενέργειας και το οποίο εξετάζει στενά η ΕΚΤ για τις αποφάσεις της, η κατάσταση παρέμεινε επίσης αμετάβλητη, καθώς διατηρήθηκε στο 1,1%. Ενώ σε ακόμα πιο «κλειστή» μέτρηση, που εξαιρεί και αλκοόλ - καπνό, διαμορφώνεται σε μόλις 0,9%.

πληθωρισμός

Ο επίμονα χαμηλός ρυθμός του πληθωρισμού πάντως ενισχύει τις προσδοκίες των αγορών ότι η ΕΚΤ θα χαλαρώσει περαιτέρω τη νομισματική πολιτική τον επόμενο μήνα. 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνεδριάσει στις 12 Σεπτεμβρίου, έχοντας δεσμευθεί ουσιαστικά για ένα πακέτο στήριξης, καθώς η οικονομία της Ευρωζώνης εξασθενεί εν μέσω του παγκόσμιου εμπορικού πολέμου και ο μεταποιητικός τομέας της Γερμανίας είναι ήδη σε ύφεση.