Σε υψηλό εξαετίας ο δείκτης PMI στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο

Σε υψηλό εξαετίας ο δείκτης PMI στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο

Οι μεταποιητικές επιχειρήσεις της ευρωζώνης ξεκίνησαν το δεύτερο τρίμηνο με ισχυρές επιδόσεις, με την δραστηριότητα να αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό της τελευταίας εξαετίας καθώς η ζήτηση παρέμεινε ισχυρή παρά την άνοδο των τιμών, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) της Markit ανήλθε τον Απρίλιο στις 56,7 μονάδες από τις 56,2 του Μαρτίου, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2011. Η τιμή ήταν ελάχιστα χαμηλότερη από την αρχική εκτίμηση του 56,8.

Ο δείκτης παραγωγής επίσης διαμορφώθηκε πάνω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Ο συγκεκριμένος δείκτης σημείωσε υψηλό εξαετίας στο 57,9 από το 57,5 του Μαρτίου.

«Οι παραγωγοί της ευρωζώνης ανέφεραν ισχυρές επιχειρηματικές συνθήκες τον Απρίλιο, προμηνύοντας μια ενθαρρυντικά ισχυρή έναρξη του δεύτερου τριμήνου», δήλωσε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος στην IHS Markit. «Τα στοιχεία της τελευταίας έρευνας υποδηλώνουν ότι η μεταποίηση αναπτύσσεται με ετήσιο ρυθμό περίπου 4-5%, το οποίο αναμένεται να έχει σημαντική συνεισφορά στη συνολική οικονομική ανάπτυξη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ