Ευρωζώνη: Μικρή υποχώρηση του πληθωρισμού στο 2% τον Αύγουστο

Ευρωζώνη: Μικρή υποχώρηση του πληθωρισμού στο 2% τον Αύγουστο

Μικρή επιβράδυνση παρουσίασε ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Αύγουστο, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ότι η αύξησή που είχε σημειώσει το τελευταίο διάστημα θα ήταν πιθανόν προσωρινή, καθώς οι πιέσεις στις τιμές παραμένουν αδύναμες παρά τη πολιτική νομισματικής χαλάρωσης.

Ειδικότερα, ο πληθωρισμός στις χώρες του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος υποχώρησε στο 2% από 2,1% τον Ιούλιο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Eurostat, καθώς επιβραδύνθηκε η αύξηση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων.

Επιπλέον, ο δομικός πληθωρισμός, το μέτρο που δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων δίνοντας μια καλύτερη μακροπρόθεσμη εκτίμηση, παρέμεινε αρκετά αδύναμος, μόλις στο 1%.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ έχει θέσει στόχο πληθωρισμού λίγο κάτω από το 2%, κάτι που δεν έχει επιτύχει επί μία πενταετία, παρά τα προγράμματα νομισματικής χαλάρωσης που έχει εφαρμόσει (QE), με τη διοίκηση της Τράπεζας να αποφασίζει στην τελευταία συνεδρίασή της ότι η οικονομία της Ευρωζώνης χρειάζεται ακόμη ώθηση σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής.