Ευρωζώνη: Επιβράδυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας τον Μάιο

Ευρωζώνη: Επιβράδυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας τον Μάιο

Σημάδια επιβράδυνσης παρουσιάζει η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, τον Μάιο, μετά από την ανάκαμψη που παρουσίασε στην αρχή του έτους, σύμφωνα με την έρευνα των δεικτών PMI, της εταιρείας Markit.

Οι παράγοντες που οδήγησαν σε αυτή την επιβράδυνση είναι η χαμηλή ζήτηση για τις εξαγωγές της και η αρνητική επίδοση του κατασκευαστικού τομέα.

Η οικονομία της Ευρωζώνης επιταχύνθηκε τους πρώτους τρεις μήνες του 2019, συμβάλλοντας σε μια ισχυρότερη από την αναμενόμενη εκκίνηση για τις ανεπτυγμένες οικονομίες, οι οποίες σημείωσαν διπλάσια αύξηση από την ισοτιμία που καταγράφηκε, τους τελευταίους τρεις μήνες του περασμένου έτους.

Ο σύνθετος δείκτης PMI για τον κλάδο των υπηρεσιών και τη μεταποίηση διαμορφώθηκε στις 51,6 μονάδες το Μάιο από 51,5 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Ο δείκτης PMI για τον κλάδο των υπηρεσιών διολίσθησε σε χαμηλό τεσσάρων μηνών στις 52,5 μονάδες από 52,8 μονάδες τον Απρίλιο.

PMI

 

Σύμφωνα με τους αναλυτές, κάθε μέγεθος πάνω από τις 50 μονάδες σημαίνει ανάπτυξη, αλλά ο ρυθμός αύξησης ήταν στο μισό από ότι το προηγούμενο τρίμηνο.

«Μπορούμε να ξεγράψουμε τις ελπίδες για ισχυρότερη ανάπτυξη στο δεύτερο τρίμηνο», επισημαίνει ο Chris Williamson , επικεφαλής οικονομολόγος στην IHS Markit. Σύμφωνα με τον Williamson, τα στοιχεία καταδεικνύουν ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ευρωζώνης με ρυθμούς 0,2% αυτό το τρίμηνο, πιο αδύναμους από ό,τι προβλέπουν αναλυτές του Reuters σε δημοσκόπηση.