ΕΡΓΑΝΗ: Με ευέλικτες μορφές απασχόλησης οι μισές προσλήψεις τον Φεβρουάριο

ΕΡΓΑΝΗ: Με ευέλικτες μορφές απασχόλησης οι μισές προσλήψεις τον Φεβρουάριο

Με ευέλικτες μορφές εργασίας παραγματοποιήθηκε πάνω από το 50% των προσλήψεων τον Φεβρουάριο του 2019, όπως αποκαλύπτουν στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα «ΕΡΓΑΝΗ».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της «ΕΡΓΑΝΗ» η ευέλικτη απασχόληση εξακολουθεί να έχει την πλειοψηφία. Έτσι, από τις θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν τον Φεβρουάριο, μόνο το 45,54% αφορούσε σε πλήρη απασχόληση. Το 41,36% συνίσταται σε μερική απασχόληση και το 13,1% σε εκ περιτροπής.

Το υπουργείο Εργασίας και η κυβέρνηση όμως, παρά τα παραπάνω στοιχεία, συνεχίζουν να πανηγυρίζουν για την αύξηση που παρουσίασε η μισθωτή απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα, σημειώνοντας δε ότι τον πρώτο μήνα εφαρμογής  της αύξησης του κατώτατου μισθούκαι της κατάργησης του υποκατώτατου μισθού διαψεύδονται τα σενάρια κινδύνου για αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν στις 165.110, ενώ οι αποχωρήσεις σε 137.270. Προκύπτει δηλαδή αύξηση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα κατά 27.840 θέσεις εργασίας.

Όσον αφορά σε ειδικότητες, οι περισσότερες προσλήψεις έγιναν σε «υπαλλήλους γραφείου», με 5,4 χιλιάδες «καθαρές» θέσεις εργασίας, ακολουθούν οι «ανειδίκευτοι εργάτες, με 2,8 χιλιάδες και οι σερβιτόροι με 2,2 χιλιάδες.

«Το θετικό ρεκόρ στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τον μήνα ακριβώς της αύξησης του κατώτατου μισθού, διαψεύδει την κινδυνολογία ότι αυτή θα επέφερε αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας.Αντιθέτως, επιβεβαιώνει την θέση της Κυβέρνησης ότι η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων, πέρα από μοχλό κοινωνικής δικαιοσύνης, συνιστά και αναπτυξιακό εργαλείο, το οποίο θα ενισχύσει την αύξηση της απασχόλησης», σημείωσε από την πλευρά της η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.