Έρχεται η ρύθμιση και για την εφορία - Τι θα προβλέπει

Έρχεται η ρύθμιση και για την εφορία - Τι θα προβλέπει

Τη διαβεβαίωση ότι η ρύθμιση των 120 δόσεων για τα χρέη προς την εφορία «βεβαίως δεν θα αργήσει» και ότι θα μπουν σε αυτή όσοι έχουν πραγματική ανάγκη, ενώ αντίθετα θα αποκλειστούν οι κακοπληρωτές, έδωσε σήμερα, μιλώντας στο "Ράδιο Θεσσαλονίκη" ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση τοποθετεί χαμηλά τον πήχη ως προς το ποιοι θα μπορούν να επωφεληθούν, δήλωσε πως «για τις 120 δόσεις ποτέ δεν είπα ότι θα είναι χαμηλά ο πήχης, αλλά ότι πρέπει να κάνουμε ένα έξυπνο σύστημα, όπου μπαίνουν όσοι έχουν πραγματική ανάγκη (...) γιατί παλαιότερα έμπαιναν σε τέτοια συστήματα κι άνθρωποι που είχαν χρήματα».

Όπως ανέφερε, «πρέπει να προστατέψουμε αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη και τους καλοπληρωτές» και διευκρίνισε ότι οι 120 δόσεις δεν είναι εντός της σφαίρας της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, «απλώς οι θεσμοί κοιτάζουν με το ένα μάτι μην καταστρέψουμε την κουλτούρα πληρωμής, στην οποία θεωρούν, όχι τελείως αδίκως, ότι στην Ελλάδα υπήρχε μια χαλαρότητα τα τελευταία 30-40 χρόνια».

Η νέα ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών χωρίς τις παρατηρήσεις ή και τις αλλαγές των θεσμών προβλέπει

Η μεγάλη ρύθμιση 

- αποπληρωμή δόσεων έως και 120 δόσεις.

- Ελάχιστη δόση 25-30 ευρώ. 

- Διαγραφή των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής. Ανάλογα με το ύψος της οφειλής αλλά και τον χρόνο που δημιουργήθηκαν αυτές θα κλιμακώνεται το «κούρεμα» στις προσαυξήσεις το οποίο θα φθάνει στην πλήρη διαγραφή σε ορισμένες περιπτώσεις. 

- Για τους μικρούς οφειλέτες η ρύθμιση θα είναι ιδιαίτερα γενναιόδωρη δεδομένου ότι το πλήθος των οφειλετών έχει χρέη μεταξύ 3.000-5.000 ευρώ

- Διαγραφή του 95% των οφειλών από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση.

- Αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια 

Πάγια ρύθμιση 

Το νέο πλαίσιο προβλέπει την αποπληρωμή των χρεών σε 48 δόσεις υπό προϋποθέσεις. Η βασική ρύθμιση όπως αναφέρει θα ανέρχεται σε 24 δόσεις και θα φθάνει τις 48 εάν οι οφειλέτες πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια με βασικότερο όλων τη δυνατότητα αποπληρωμής της οφειλής. Δηλαδή εάν το εισόδημα του επιτρέπει να ενταχθεί στη ρύθμιση. Εάν δεν είναι «βιώσιμος» θα εξαιρείται από τη ρύθμιση.  

Σήμερα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν να ρυθμιστούν έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις και μπορούν να φθάσουν υπό εξαιρετικές προϋποθέσεις τις 24. Η υπαγωγή στην πάγια ρύθμιση και η υποβολή τόσο της αίτησης, όσο και της απαιτούμενης υπεύθυνης δήλωσης, μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά, μέσω ειδικής εφαρμογής του συστήματος ΤΑΧΙSnet, που είναι διαθέσιμη μέσω της ιστοσελίδας της ΑΑΔΕ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr Με την υπαγωγή στη ρύθμιση, αποτρέπεται η επιβολή του μέτρου της κατάσχεσης ή αν το μέτρο αυτό έχει ήδη επιβληθεί αναστέλλεται.