Έρχεται η μεγαλύτερη τιτλοποίηση  στεγαστικών δανείων μετά την κρίση

Έρχεται η μεγαλύτερη τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων μετά την κρίση

Της Μαίρης Βενέτη

Η σημερινή μέρα είναι μια ημερομηνία σταθμός για τις ελληνικές τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων και την προοπτική της μείωσης των ελληνικών NPLs.

Οι αγορές θα είναι στραμμένες  στην πρώτη και μεγαλύτερη τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων στην Ελλάδα από την έναρξη της κρίσης και μετά, που εγκαινιάζει η Eurobank, αναμένοντας τις δεσμευτικές προσφορές για το χαρτοφυλάκιο Pillar ύψους 2 δισ. ευρώ.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών για το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο έχει χτυπήσει κόκκινο, καθώς πρόκειται για ένα χαρτοφυλάκιο όπου το 30% των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων της τιτλοποίησης του, ήτοι  δάνεια 600 εκατ. ευρώ, είναι δάνεια του νόμου Κατσέλη και θα ενταχθούν στο νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Ως εκ τούτου το 1/3 του συνολικού χαρτοφυλακίου Pillar θα είναι δάνεια που θα λάβουν κρατική επιδότηση και θα μπορέσουν να επιστρέψουν σε ομαλή αποπληρωμή.

Οι  ενδιαφερόμενοι είναι μερικά από τα μεγαλύτερα επενδυτικά κεφάλαια παγκοσμίως. Πρόκειται για την  PIMCO, τη LoneStar, τη B2Kapital, τη Fortress σε συνεργασία με την doBank και τη κοινοπραξία Elliott – Bain – Cerved.

Είναι κατανοητό ότι το ενδιαφέρον για την εξέλιξη του deal είναι μεγάλο και δεν εξαντλείται μόνο από την διοίκηση της  Eurobank ή των υπολοίπων ελληνικών τραπεζών, οι οποίες αναμένεται να διενεργήσουν ανάλογες τιτλοποιήσεις το δεύτερο εξάμηνο του 2019 και το 2020.

Ο  SSM ίσως να περιμένει τα αποτελέσματα με πολύ μεγαλύτερη ανυπομονησία, μιας και η τιτλοποίηση της Eurobank δεν αποκλείεται να λειτουργήσει ως μοντέλο και για αντίστοιχες τιτλοποιήσεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με πρώτη σοβαρή υποψήφια την Ιταλία.

Να  υπενθυμίσουμε ότι σήμερα η Eurobank θα λάβει και τις μη δεσμευτικές προσφορές για το χαρτοφυλάκιο Cairo ύψους 7,5 δισ., αλλά και για την θυγατρική εταιρία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, FPS ενώ οι δεσμευτικές προσφορές προγραμματίζονται για μέσα Ιουνίου.

Η πώληση της FPS θα γίνει  συνδυαστικά με την τιτλοποίηση του πακέτου Cairo, δηλαδή όποιος υποβάλει προσφορά για το μεγάλο χαρτοφυλάκιο των 7,5 δισ. ευρώ μπορεί να διεκδικήσει και την εταιρεία διαχείρισης.

Με βάση αυτόν το σχεδιασμό, οι υποψήφιοι επενδυτές μπορούν να καταθέσουν προσφορά ξεχωριστά για το project Pillar και ξεχωριστά για το project Cairo ή συνολική προσφορά για όλο το project των 9,5 δισ. ευρώ.

Η τιτλοποίηση των δύο χαρτοφυλακίων αναμένεται να επιφέρει ζημιά στην τράπεζα, την οποία θα καλύψει μέσα από την ενσωμάτωση της Grivalia και την κεφαλαιακή ενίσχυση των 907 εκατ. ευρώ, προσθέτοντας 210 μονάδες βάσης και ανεβάζοντας το βασικό δείκτη Common Equity Tier I (CET I) στο 13,8%.

Έτσι θα  καλυφθεί η ζημιά από την πώληση του mezzanine τίτλου και το επιπλέον τμήμα της ζημιάς θα καλυφθεί από την πώληση της εταιρείας διαχείρισης κόκκινων δανείων που έχει δημιουργήσει ο όμιλος της Eurobank, της FPS.

Να αναφέρουμε ότι η Eurobank εκπόνησε  μεθοδικά το εγχείρημα, σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τον επόπτη, προκειμένου να αντιμετωπίσει σειρά ζητημάτων, ώστε ο διαγωνισμός να πληροί τις εποπτικές απαιτήσεις και η τιτλοποίηση να οδηγήσει όχι μόνο στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων αλλά και στην εκμηδένιση της επίδρασης στο σταθμισμένο σε κίνδυνο ενεργητικό της από τη διακράτηση του senior note τίτλου.

*Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων.

Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.