Επτά φορείς ΑΠΕ: Ανάγκη να συνεχιστεί η χρέωση προμηθευτή για να μην αυξηθεί το ΕΤΜΕΑΡ

Επτά φορείς ΑΠΕ: Ανάγκη να συνεχιστεί η χρέωση προμηθευτή για να μην αυξηθεί το ΕΤΜΕΑΡ

Του Γιώργου Φιντικάκη

Την ανάγκη να παραμείνει σε ισχύ η λεγόμενη χρέωση προμηθευτή, προκειμένου να μην αυξηθεί εκ νέου το ΕΤΜΕΑΡ, γεγονός που θα οδηγούσε σε επιβάρυνση των τιμολογίων ρεύματος, επισημαίνουν επτά συλλογικοί φορείς που εκπροσωπούν το χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Το μέτρο έχει μέχρι σήμερα οδηγήσει σε συρρίκνωση του ελλείμματος των ΑΠΕ, το οποίο αναμένεται να μηδενιστεί στα τέλη του 2017, έχοντας αποτρέψει στο ενάμισι χρόνο που εφαρμόζεται αυξήσεις στο ΕΤΜΕΑΡ που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές μέσω των τιμολογίων ρεύματος, ενώ έχει συμβάλει σημαντικά στον εξορθολογισμό της αγοράς, όπως επισημαίνουν οι φορείς της πράσινης ενέργειας.

Στην ανακοίνωση που υπογράφουν όσοι εκπροσωπούν την μεγάλη πλειοψηφία των ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών και προμηθευτών εξοπλισμών ΑΠΕ, τους παραγωγούς με την μεγαλύτερη ανανεώσιμη ισχύ και όσους δραστηριοποιούνται σε όλες τις εμπορικές τεχνολογίες πράσινης ενέργειας, δηλαδή αιολικά πάρκα, φωτοβολταικά, μικρά υδροηλεκτρικά και βιομάζα, επισημαίνεται ότι:

Στόχος του τέλους προμηθευτή ήταν και παραμένει, να ενσωματώσει την αξία της ανανεώσιμης ενέργειας στο συνολικό κόστος των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, έτσι ώστε να αντανακλάται η μείωση που επιφέρουν σε αυτό οι ΑΠΕ - και μάλιστα μέσω του ίδιου του μηχανισμού επίλυσης της χονδρεμπορικής αγοράς.

Η μη ενσωμάτωση της αξίας αυτής επιβάρυνε άδικα τους καταναλωτές και τις ΑΠΕ προς όφελος των προμηθευτών αφού προκαλούσε για πολλά χρόνια συνεχείς αυξήσεις του ΕΤΜΕΑΡ και ελλείμματα στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (γνωστό ως ΕΛ. ΑΠΕ) του ΛΑΓΗΕ.

Κάνοντας ένα απολογισμό της μέχρι τώρα λειτουργίας του μέτρου, οι πράσινοι φορείς επισημαίνουν ότι στον ενάμισι χρόνο μετά τη θεσμοθέτησή του, έχει ήδη φέρει τέσσερα σημαντικά αποτελέσματα:

- Ηρε επί της αρχής και στην πράξη - την προαναφερόμενη στρέβλωση, που οφείλονταν στον απαρχαιωμένο τρόπο χρηματοδότησης του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, και δρομολόγησε τη μόνιμη εξάλειψη των  αρνητικών επιπτώσεών της.

- Αρχικά συγκράτησε και στη συνέχεια μείωσε το  έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού, το οποίο πλέον αναμένεται να μηδενιστεί στο τέλος του 2017.

- Απέτρεψε νέες αυξήσεις του ΕΤΜΕΑΡ και άρα τις αντίστοιχες αυξήσεις που θα προέκυπταν στα τιμολόγια των καταναλωτών.

- Συνέβαλε στη μείωση της καθυστέρησης των πληρωμών των παραγωγών ΑΠΕ από τους επτά  (7) στους τέσσερις (4) μήνες

Από εκεί και πέρα, οι συλλογικοί φορείς των ΑΠΕ εξηγούν γιατί το μέτρο πρέπει να συνεχιστεί, πάντα υπό την  εποπτεία και τον έλεγχο της ΡΑΕ, καθώς όπως λένε, αναμένεται :

- Να επιτρέψει τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ και άρα την περαιτέρω μείωση των τιμολογίων των καταναλωτών.

- Να διασφαλίσει μεσοπρόθεσμα τη βιωσιμότητα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, καθώς  αποφεύγεται η δημιουργία ελλειμμάτων σε μόνιμη βάση.

- Να ενισχύσει την αξιοπιστία του ΛΑΓΗΕ και την ασφάλεια των επενδύσεων, υφιστάμενων και νέων.

- Και να αποτρέψει δυσλειτουργίες και μέτρα που αναστάτωσαν την αγορά για πολλά χρόνια (αναδρομικές περικοπές εσόδων των έργων ΑΠΕ, μεγάλες υπερημερίες πληρωμών, δυσφήμιση των ΑΠΕ, κ.ο.κ.).

Σχολιάζοντας την προτεινόμενη από ορισμένους κατάργηση του μέτρου, οι φορείς των ΑΠΕ επισημαίνουν ότι θα οδηγούσε την αγορά πίσω στην προηγούμενη κατάσταση, δηλαδή  σε αναγκαστικές νέες αυξήσεις του ΕΤΜΕΑΡ προκειμένου να μην προκύπτουν ελλείμματα στον Ειδικό Λογαριασμό των ΑΠΕ, οι οποίες κατέληγαν να επιδοτούν τους προμηθευτές σε βάρος των καταναλωτών και των ΑΠΕ για πολλά χρόνια.

Την ανακοίνωση υπογράφουν επτά συνολικά φορείς, και συγκεκριμένα η Ελληνική Εταιρεία Ανάπτυξης Βιομάζας, (ΕΛΕΑΒΙΟΜ), η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας, (ΕΛΕΤΑΕΝ), ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ, (ΕΣΗΑΠΕ), ο Ελληνικός Σύνδεσμος Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων, (ΕΣΜΥΕ), ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγροτικών Φωτοβολταϊκών, (ΠΣΑΦ), ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών, (ΣΕΦ), και ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά, (ΣΠΕΦ).

Φωτογραφία: SOOC