Επιβραδύνθηκε η ανάπτυξη της Ευρωζώνης στο β' τρίμηνο

Επιβραδύνθηκε η ανάπτυξη της Ευρωζώνης στο β' τρίμηνο

Μόλις με 0,2% αναπτύχθηκε η οικονομία της Ευρωζώνης στο β'' τρίμηνο, επιβεβαιώνοντας ότι η ανάκαμψη στην περιοχή επιβραδύνθηκε την άνοιξη λόγω της ασθενέστερης παγκόσμιας ζήτησης.

Σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat, η ανάπτυξη οποία από 0,4% που ήταν τους τρεις πρώτους μήνες του έτους βρέθηκε στο 0,2%, ωστόσο ήταν αντίστοιχη των προβλέψεων των οικονομολόγων που ερωτήθηκαν από το Reuters.

Πληθωρισμός

Την ίδια στιγμή, στο 1,1% αναμένεται να διαμορφωθεί ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τoν Ιούλιο του 2019 σε σχέση με 1,3% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat.
 
Σε ό,τι αφορά τα κύρια συστατικά του πληθωρισμού της Ευρωζώνης, ο τομέας τροφίμων, αλκοόλ και καπνού αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό (2%, σε σύγκριση με 1,6% τον Ιούνιο), ενώ ακολουθούν οι υπηρεσίες (1,2%, σε σχέση με 1,6% τον Ιούνιο), η ενέργεια (0,6% σε σχέση με 1,7% τον Ιούνιο) και, τέλος, ο τομέας των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών (0,4% σε σχέση με 0,3% τον Ιούνιο).

Ανεργία

Συνολικά στην Ευρωζώνη -σύμφωνα με στοιχεία του Ιουνίου 2019- η ανεργία διαμορφώθηκε στο 7,5% σε σχέση με 7,6% τον Μάιο και 8,2% έναν χρόνο πριν. Στην ΕΕ, το ποσοστό ανεργίας ήταν 6,3% τον Ιούνιο, σταθερό σε σχέση με τον Μάιο και μειωμένο από 6,8% πριν από έναν χρόνο.

Ειδικότερα, εκτιμάται ότι τον Ιούνιο ο αριθμός των ανέργων στην ΕΕ ανήλθε στα 15,7 εκατομμύρια και στην Ευρωζώνη στα 12,4 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με τη Eurostat, τα υψηλότερα επίπεδα ανεργίας στην ΕΕ τον Ιούνιο καταγράφονται στην Ελλάδα (17,6% με στοιχεία Απριλίου) και στην Ισπανία (14%). Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας σημειώθηκαν στην Τσεχία (1,9%) και στη Γερμανία (3,1%).