Επενδυτικό φως στο βάθος του τούνελ για τις ελληνικές τράπεζες
 Αισιοδοξία από S&P

Επενδυτικό φως στο βάθος του τούνελ για τις ελληνικές τράπεζες

Ενθαρρυντικά είναι τα «σήματα» από τη διεθνή αγορά για τις ελληνικές τράπεζες καθώς για πρώτη φορά διαφαίνεται στον ορίζοντα η δυνατότητα να αποκτήσουν  «επενδυτικό διαβατήριο» από τους οίκους αξιολόγησης.  Το πολυπόθητο «ιinvestment grade» που χάθηκε μαζί με το «κούρεμα των κρατικών ομολόγων» φαίνεται ότι μπορεί να ανακτηθεί τουλάχιστον για τις τράπεζες με την ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου των τιτλοποιήσεων.
   Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poors σε έκθεση που δημοσιοποιήθηκε χθες προβλέπει ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ( Εθνική, Πειραιώς Alpha Bank και Eurobank) θα κατορθώσουν να μειώσουν το δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό έως το τέλος του έτους.

Το επίτευγμα αυτό όπως αναφέρει μπορεί να γίνει εφικτό «ανεβάζοντας στροφές» στις τιτλοποιήσεις με τη συνδρομή του  προγράμματος παροχής κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής». Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο διεθνής οίκος μία τέτοια εξέλιξη «σηματοδοτεί την απαρχή μίας νέας εποχής για τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες».


Οι ελληνικές τράπεζες «αγκάλιασαν» το εργαλείο των τιτλοποιήσεων με μεγάλο ενθουσιασμό αναγνωρίζει η S&P. Μέσα στο Μάρτιο ανακοινώθηκαν νέα projects συνολικής αξίας ανω των 14  δισ. ευρώ τα οποία θα ενταχθούν στον Ηρακλή ΙΙ. Η Eurobank εξήγγειλε το πρόγραμμα Mexico αξίας 3,3 δισ. ευρώ, η Πειραιώς το Sunrise 1 ύψους 7 δισ. ευρώ και το Sunrise 2  ύψους 4 δισ. ευρώ  και η Alpha Bank το Cosmos 2 δισ. ευρώ.

Η Eurobank ανακοίνωσε ότι με το Mexico θα καταφέρει να μειώσει το δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) από το 14% σε μονοψήφιο έως τα τέλη του 2021. Η συμφωνία ακολουθεί από την προηγούμενη τιτλοποίηση επισφαλών δανείων 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, Cairo, την οποία ολοκλήρωσε στα μέσα του 2020.

   Το Sunrise 1 αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου  σχεδίου μείωσης επισφαλών δανείων για την Πειραιώς, το οποίο θα επιτρέψει στην τράπεζα να μειώσει τον δείκτη NPE σε μονοψήφια μέσα στους επόμενους 12 μήνες και κάτω από το 3% μεσοπρόθεσμα. Ο δείκτης pro forma NPE της τράπεζας διαμορφώθηκε στο 35% στο τέλος του 2020, λαμβάνοντας υπόψη δύο προηγούμενες συμφωνίες τιτλοποίησης, τη Vega και τη Phoenix, οι οποίες έχουν ήδη υπογραφεί. Υπενθυμίζεται ότι θα ακολουθήσει η μία ακόμη τιτλοποίηση, το Sunrise 2, ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

    Η  διοίκηση της Alpha Bank θα προχωρήσει μέχρι το τέλος του 2021 με μια τιτλοποίηση και δύο πωλήσεις πακέτων κόκκινων δανείων συνολικού ύψους 3,3 δισ. ευρώ, με στόχο τον περιορισμό των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό και των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων κατά 30% περίπου. Πρόκειται για το project Cosmos, την τιτλοποίηση NPEs ύψους 2 δισ ευρώ με εγγυήσεις από τον Ηρακλή 2 και δύο πακέτα κόκκινων δανείων, του Orbit αξίας 900 εκατ. ευρώ, και του Sky που θα περιέχει μη εξυπηρετούμενα δάνεια από το κυπριακό χαρτοφυλάκιο συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ.

  Η Εθνική Τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει το στρατηγικό της σχέδιο το οποίο θα προβλέπει τη μείωση σε μονοψήφιο ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων το 2022  και ποσοστό κάτω του 5% για το 2023.  Ήδη τρέχει το πρόγραμμα Frontier για τιτλοποιήσεις 6 δισ.ευρω για το οποίο διαγκωνίζονται όλα τα μεγάλα ονόματα της αγοράς (doValue - Fortress - Bain Capital, Pimco - Quant, Intrum and DK - Cepal.) Mε την ολοκλήρωση του Frontier ο δείκτης των ΝPEs θα μειωθεί στο 12%.