Έως 60% οι πληρότητες στα νέα yachts
Τρεις επιχειρηματίες του κλάδου μιλούν στο Liberal

Έως 60% οι πληρότητες στα νέα yachts

Τα μηνύματα από το μέτωπο των κρατήσεων στην αγορά σκαφών είναι ενθαρρυντικά. Στελέχη του κλάδου εκτιμούν ότι ειδικά στα νέα σκάφη φέτος, οι κρατήσεις θα ανέλθουν στο 60% της τουριστικής κίνησης του 2019, χρονιάς ρεκόρ για τη χώρα μας. Μέχρι στιγμής κρατήσεις έχουν κάνει Ολλανδοί, Γερμανοί, Σκανδιναβοί και Ιταλοί, με τους τουρίστες να προτιμούν κοντινούς πρoορισμούς όπως Ύδρα, Σπέτσες, Πόρο και Αίγινα, ενώ δεν λείπουν και οι κρατήσεις για μακρινότερους προορισμούς όπως οι Κυκλάδες.

Ο Γιώργος Αγγελάκης, ιδιοκτήτης της Greek Sun Yachts αναφέρει πως «ήδη υπάρχει σημαντική κίνηση. Το 60% της πληρότητας στα νέα σκάφη έχει ήδη καλυφθεί. Γενικότερα υπάρχει μια προτίμηση στα νεότερα σκάφη από Γερμανούς, Ολλανδούς, Ολλανδούς, Γάλλους και Ιταλούς. Στα υπόλοιπα και παλαιότερα σκάφη οι πληρότητες φτάνουν το 30%.

Θεωρώ πως εφόσον ανοίξει ο τουρισμός από Μεγάλη Βρετανία και Γερμανία τότε θα μπορέσουμε να καλύψουμε το 60% της κίνησης που είχαμε το 2019, όπου ήταν πολύ σημαντική χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται για τα νησιά του Αργοσαρωνικού, ενώ εκδηλώνεται και ενδιαφέρον για τις Κυκλάδες, ωστόσο η επιλογή προορισμού εξαρτάται και από το χρόνο που θα διαμείνουν οι τουρίστες στη χώρας μας». 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Παύλος Κολιόπουλος, ιδιοκτήτης της Solymar Greek Yachting. «Η πληρότητα αυτή τη στιγμή στο σύνολο του στόλους νομίζω πως κινείται στο 30%. Στα νεότερα σκάφη είναι μεταξύ 45-55%. Θεωρώ πως δεδομένων των συνθηκών είναι ικανοποιητικό αυτό το ποσοστό, καθώς πολλοί θα κάνουν κρατήσεις την τελευταία στιγμή.

Ακόμη δεν έχουν ανοίξει κύριες αγορές όπως της Μεγάλης Βρετανίας και της Γερμανίας, οπότε από τα μέσα Ιουνίου και ύστερα πιστεύω πως θα μπορούμε να μιλάμε για κάλυψη του 50-60% της πληρότητας του 2019. Οι περισσότεροι ενδιαφέρονται για τον Αργοσαρωνικό και λιγότεροι για πιο μακρινούς προορισμούς, ενώ άλλοι που είχαν κλείσει με προκαταβολές σκάφη το 2020 και δεν ήρθαν, μετέφεραν τις κρατήσεις τους για φέτος» δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ.Κολιόπουλος.

Τέλος, ο Πέτρος Καλαμπάκος, ιδιοκτήτης της Sea Animal σημειώνει πως «τα μηνύματα είναι πολύ θετικά παρά το γεγονός πως περιμέναμε μια δύσκολη χρονιά. Υπάρχει ζήτηση τόσο για μεγάλα όσο και πιο μικρά σκάφη, ενώ εφόσον ανοίξουν κύριες τουριστικές αγορές για τη χώρα μας πιστεύω πως οι πληρότητες μπορούν να ξεπεράσουν το 60% του 2019. Ήδη βρισκόμαστε σε ένα 35-40% των κρατήσεων για σκάφη αναψυχής».