ΕΛΤΑ: Νέες διεθνείς συνεργασίες στα σκαριά

ΕΛΤΑ: Νέες διεθνείς συνεργασίες στα σκαριά

Σε νέες διεθνείς συμφωνίες αλλά και σε επέκταση των συνεργασιών με μεγάλους ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους προσβλέπουν τα ΕΛΤΑ μετά την συμπλήρωση ενός χρόνου της επιτυχημένης συνεργασίας που είχαν με την μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρεία e-commerce, την Amazon.

Τα ΕΛΤΑ ανταποκρίθηκαν στην πρόκληση με επιτυχία, δεδομένου ότι το 95% των αντικειμένων που διακίνησε προς μεγάλους ή μικρούς πελάτες, για λογαριασμό της Amazon παραδόθηκε νωρίτερα ή και εντός των σχετικών προθεσμιών, ξεπερνώντας όλες τις προσδοκίες, αναφέρουν στο Liberal πηγές προσκείμενες στον όμιλο των Ελληνικών Ταχυδρομείων.

Υπενθυμίζεται ότι το deal μεταξύ της Amazon και των ΕΛΤΑ έκλεισε τον περασμένο Απρίλιο και αφορά στην διανομή των προϊόντων που εμπορεύεται και αποστέλλει η Amazon σε τελικούς αποδέκτες στην χώρα. Πρόκειται για το επονομαζόμενο last mile delivery, που αφορά στο τμήμα της μεταφοράς από τα αεροδρόμια, τους σταθμούς οχημάτων ή τα λιμάνια έως τον πελάτη.

Η συμφωνία  προβλέπει αυστηρούς στόχους για την επίτευξη των παραδόσεων σε συγκεκριμένους χρόνους σύμφωνα με τα υψηλά στάνταρντ που θέτει η Amazon διεθνώς.

Η Amazon εμπιστεύτηκε τον όμιλο ΕΛΤΑ, έχοντας προηγουμένως ελέγξει τις επιδόσεις του σε κάθε επίπεδο. Η συνεργασία ξεκίνησε αρχικά σε πιλοτικό στάδιο, αλλά πολύ γρήγορα, πριν καν συμπληρωθούν 20 μέρες από την έναρξη της, οι υπεύθυνοι της  Amazon διαπίστωσαν την αποτελεσματικότητα και τη συνέπεια στους στόχους που είχαν προσδιορίσει, με αποτέλεσμα την επέκτασή της.

Σήμερα, σε μηνιαία βάση, μέσω του Κροατικού Hub, τα ΕΛΤΑ διαχειρίζονται καθημερινά το 70% του ευρωπαϊκού όγκου της Amazon στην Ελλάδα.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, οι οργανισμοί – γίγαντες του παγκόσμιου e-commerce, όπως η Amazon, δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στην εμπειρία του πελάτη τους: Την γρήγορη και συνεπή παράδοση. Συνεπώς, είναι πολύ προσεκτικοί όταν επιλέγουν τον συνεργάτη τους. Για τον Όμιλο ΕΛΤΑ, η εμπιστοσύνη της Amazon καταγράφει την αξιοπιστία του στη διαχείριση αντικειμένων σε διεθνές επίπεδο.

Νέες δυνατότητες από τη ρομποτική διαλογή

Σημαντικό ρόλο στην επίτευξη των αυστηρών προθεσμιών παράδοσης των δεμάτων της Amazon στους παραλήπτες διαδραμάτισε και το νέο σύστημα ρομποτικής διαλογής, το οποίο έχει πενταπλασιάσει τη δυνατότητα διαχείρισης στη διαδικασία αυτή, προσφέροντας εξαιρετικούς χρόνους, αλλά και τη δυνατότητα παράδοσης την επόμενη ημέρα.

Η συνεργασία με την Amazon αποτελεί ένα ορόσημο για το μετασχηματισμό των ΕΛΤΑ καθώς επιβεβαιώνει την επαναφορά του οργανισμού σε πλήρη ανταγωνιστικότητα και έχει ανοίξει το δρόμο για τη σύναψη νέων διεθνών συνεργασιών, αλλά και επέκταση των συνεργασιών με μεγάλους ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους.

Υπενθυμίζεται ότι μέσα σε ένα χρόνο τα ΕΛΤΑ έχουν υπογράψει νέες συμφωνίες, εξυπηρετώντας μεγάλους retailers  όπως η H&M, ενώ ταυτόχρονα έχει κερδίσει την εκ νέου την εμπιστοσύνη μεγάλων εγχώριων ομίλων και τραπεζών όπως o όμιλος ΟΤΕ, ο Όμιλος Motor Oil, η ΕΥΔΑΠ, η ΔΕΗ, η Protergia,  οι τράπεζες ΕΘΝΙΚΗ, EUROBANK και ALPHA, η Interamerican κ.α. για τη διανομή αλληλογραφίας και λογαριασμών.

Ταυτόχρονα συνεχίζεται ο μετασχηματισμός των ΕΛΤΑ που περιλαμβάνει:

  • αναδιάρθρωση σε βάθος των λειτουργιών του ομίλου (νέα προϊόντα, ανανέωση δικτύου, αναβάθμιση κέντρων διαλογής και κοινές υποστηρικτικές λειτουργίες μεταξύ των εταιριών)
  • ψηφιακό μετασχηματισμό των λειτουργιών με αξιοποίηση της τεχνολογίας (ρομποτική διαλογή, ψηφιακός ταχυδρόμος, έξυπνες θυρίδες παραλαβής).

Μέσα σε 2 χρόνια τα ΕΛΤΑ έχουν προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που περίμεναν για τουλάχιστον μια δεκαετία και με συμφωνίες όπως η Amazon δείχνουν το δρόμο για το πώς μπορούν να γίνουν ο ηγέτης της νέας εποχής στις ταχυδρομικές υπηρεσίες.

Σε ό,τι αφορά  το συνολικό πακέτο του ψηφιακού μετασχηματισμού του οργανισμού, οι απαραίτητοι επενδυτικοί πόροι, ύψους 49 εκατ. ευρώ εκταμιεύονται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Από το ποσόν αυτό,  ένα σημαντικό τμήμα αφορά στην ανάπτυξη υποδομών αυτόματης ταξινόμησης και διαλογής δεμάτων στα κέντρα διανομής για την καλύτερη εξυπηρέτηση του ηλεκτρονικού εμπορίου, την μείωση του χρόνου διαχείρισης και τη μείωση του κόστους.

Παράλληλα το επιχειρησιακό σχέδιο των ΕΛΤΑ περιλαμβάνει και σημαντική περεταίρω ανάπτυξη του εμπορικού σκέλους τόσο σε όσο και επίπεδο ελληνικών όσο και διεθνών συνεργασιών όπως αυτή με την Amazon.