ΕΚΤ: Πώς θα μειωθεί το κρατικό χρέος της Ευρωζώνης

ΕΚΤ: Πώς θα μειωθεί το κρατικό χρέος της Ευρωζώνης

Η δημοσιονομική προσαρμογή των χωρών της Ευρωζώνης, με βάση τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (SGP), θα οδηγούσε σε μία δεκαετία σε σημαντική μείωση του κρατικού χρέους της Ευρωζώνης, που συνεχίζει να υπερβαίνει το 90% του ΑΕΠ της, φέρνοντάς το πιο κοντά στο επίπεδο αναφοράς της συνθήκης του Μάαστριχτ, που είναι το 60% του ΑΕΠ, σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Η μελέτη, με τίτλο: «Στρατηγικές μείωσης του κρατικού χρέους στην Ευρωζώνη», σημειώνει ότι χωρίς μία τέτοια δημοσιονομική προσαρμογή, «η μείωση του χρέους θα ήταν πολύ πιο περιορισμένη, κυρίως λόγω των πιέσεων για δαπάνες που συνδέονται με τη γήρανση του πληθυσμού και την αύξηση των δαπανών για τόκους».

Στο επίπεδο των χωρών - μελών, «η μετάβαση σε ισχυρές δημοσιονομικές θέσεις και βιώσιμα επίπεδα χρέους θα είναι κρίσιμης σημασίας για την ανάκτηση των δημοσιονομικών εφεδρειών και την αύξηση των αντοχών των οικονομιών», σημειώνει η ΕΚΤ. Ο δείκτης αναφοράς του SGP, που καθιερώθηκε το 2011 στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων για να γίνει λειτουργικό το κριτήριο του χρέους, «αποτελεί ένα κατάλληλο πλαίσιο για τη μείωση των ακόμη πολύ υψηλών επιπέδων χρέους σε πολλές χώρες - μέλη», αναφέρεται. Σύμφωνα με τον δείκτη αυτόν, το χρέος θα πρέπει να μειώνεται κατά το ένα εικοστό της διαφοράς του από το 60% κατά μέσο όρο σε μία τριετία, προκειμένου να θεωρείται η μείωσή του ικανοποιητική. Λαμβάνει, ωστόσο, ο δείκτης αυτός, ρητά υπόψη τις τρέχουσες συνθήκες της οικονομίας και παρέχει πρόσθετη ευελιξία, συνυπολογίζοντας ελαφρυντικούς παράγοντες που εμποδίζουν την αναγκαία προσαρμογή.

Η μελέτη διαπιστώνει ότι υπήρξαν σημαντικές αποκλίσεις από την εφαρμογή του κανόνα του SPG για το χρέος, οι οποίες δεν οδήγησαν στην έναρξη διαδικασιών κατά των χωρών στις αντίστοιχες περιπτώσεις, καθώς ελήφθησαν υπόψη ελαφρυντικοί παράγοντες. «Κοιτάζοντας στο μέλλον, πρέπει να διασφαλισθεί ότι η συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του δείκτη αναφοράς για τη μείωση του χρέους δεν καθυστερεί αδικαιολόγητα», σημειώνει η ΕΚΤ, προσθέτοντας: «Η εφαρμογή του κανόνα του χρέους, πρέπει να βασίζεται σε ένα καλά καθορισμένο και διάφανο μεθοδολογικό πλαίσιο, για να διασφαλισθεί η συνεπής εφαρμογή του μεταξύ των χωρών και διαχρονικά».

Η εμπειρία του παρελθόντος δείχνει ότι η μείωση υψηλών επιπέδων χρέους απαιτεί και άλλα μέτρα πολιτικής, τονίζει η ΕΚΤ. «Η νομισματική πολιτική που στοχεύει στη σταθερότητα των τιμών ενισχύει ήδη την οικονομική δραστηριότητα. Θα πρέπει να συμπληρωθεί με περαιτέρω αποτελεσματικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να αυξηθεί ο δυνητικός ρυθμός ανάπτυξης της Ευρωζώνης. Επιπλέον, η δημοσιονομική προσαρμογή μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά, βοηθώντας τις χώρες να αντιμετωπίσουν το δημόσιο χρέος. Για τον σκοπό αυτό, όλες οι χώρες πρέπει να συμμορφώνονται με τους δημοσιονομικούς κανόνες του SPG», αναφέρει η μελέτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ