ΕΚΤ: Μην περιμένουν οι τράπεζες ανάκαμψη κερδών το 2021

ΕΚΤ: Μην περιμένουν οι τράπεζες ανάκαμψη κερδών το 2021

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν πρόκειται να δουν τα κέρδη τους να επιστρέφουν στα προ πανδημίας επίπεδα πριν το 2022, σύμφωνα με όσα εκτιμά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην έκθεση για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Το πρόβλημα με τη χαμηλή κερδοφορία δεν είναι καινούριο καθώς οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν έχουν καταφέρει να εμφανίσουν ισχυρά κέρδη μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Έμαθαν να ζουν σε περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων και αυστηρών ρυθμιστικών κανόνων και τώρα καλούνται να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας.

«Η κερδοφορία των τραπεζών αναμένεται να παραμείνει αδύναμη», ανέφερε σε δήλωσή του ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος.

Οι αγορές προεξοφλούν ανάκαμψη του δείκτη απόδοση κεφαλαίου κατά 1,7% φέτος, ωστόσο η ΕΚΤ προειδοποιεί ότι το νέο κύμα κορονοϊού και τα νέα lockdown είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων, τονίζοντας ότι δεν είναι σαφές πότε το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο για μεγάλο μέρος του πληθυσμού.