Έκρηξη 352% στα καθαρά κέρδη της Μυτιληναίος για το 2017

Έκρηξη 352% στα καθαρά κέρδη της Μυτιληναίος για το 2017

Eπιδόσεις που υπερβαίνουν κατά πολύ τους αρχικούς στόχους κατέγραψε πέρυσι η εταιρεία Μυτιληναίος σε κάθε μια από τις κύριες δραστηριότητές της, δηλαδή μεταλλουργία, ενέργεια, ολοκληρωμένα έργα και υποδομές.

Σαν αποτέλεσμα, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 22,5%, τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) κατά 37,6% φτάνοντας τα 306 εκατ. έναντι 224 εκατ. ευρώ (2016), ενώ τα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, ενισχύθηκαν κατά 352,4%, για να διαμορφωθούν στα 154,6 εκατ. έναντι 34,2 εκατ. το 2016.

Τα παραπάνω αντανακλούν και τα οφέλη από τον εταιρικό μετασχηματισμό της Μυτιληναίος που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο,  σηματοδοτώντας μια νέα ενιαία εταιρική οντότητα με σημαντικές συνέργειες και ενισχυμένη χρηματοοικονομική ευελιξία. Το αντανακλά η σημαντική αύξηση των καθαρών κερδών ανά μετοχή (+270,2%) και το προτεινόμενο μέρισμα (0,32 ευρώ ανά μετοχή), που αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση 3,50% με βάση το κλείσιμο της τιμής της μετοχής την 31/12/2017.

«O εταιρικός μετασχηματισμός αποτέλεσε ένα ακόμη βήμα στη μετεξέλιξη της Μυτιληναίος σε μια ισχυρή διεθνή εταιρεία, θέτοντας τις κατάλληλες οργανωτικές δομές και επιτυγχάνοντας σημαντικές λειτουργικές και οικονομικές συνέργειες”, σημειώνει στο μήνυμα του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ευ.Μυτιληναίος. Και επισημαίνει ότι η αύξηση της κερδοφορίας το 2017, η ενίσχυση της χρηματοοικονομικής δομής και οι προοπτικές υψηλών χρηματοροών και των τριών τομέων επιχειρησιακής δραστηριότητας της εταιρείας, ανοίγουν τον δρόμο για το επόμενο βήμα εξέλιξης. Δηλαδή την περαιτέρω βελτίωση της αποδοτικότητάς της σε διεθνές επίπεδο και την αύξηση της παραγωγικής της ικανότητας, μέσα από επιλεγμένες επενδύσεις σε έργα με υψηλούς βαθμούς απόδοσης.

Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα έχουν επιβαρυνθεί με το κόστος που συνεπάγεται η απορριπτική απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της Ε.Ε. επί της προσφυγής της Αλουμίνιο της Ελλάδος που αφορούσε την τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας την περίοδο 2007-2008. Συνέπεια αυτής της απόφασης, είναι ότι τα αποτελέσματα βαρύνονται κατά 17,4 εκατ. ευρώ σε επίπεδο EBITDA και 22,1 εκατ. ευρώ σε επίπεδο κερδών μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας.

 

 

Δείτε εδώ αναλυτικά τα αποτελέσματα του ομίλου.