8ος χρόνος, ημέρα 2391η
Πέμπτη, 19 Μαΐου 2022

EETT: Απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα της Vodafone

EETT: Απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα της Vodafone

Απερρίφθη, τελικά, η προσφυγή της Vodafone στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών Ταχυδρομείων σχετικά με το “πάγωμα” της διαδικασίας του διπλασιασμού ταχυτήτων που αποφάσισε να παρέχει ο ΟΤΕ στους υφιστάμενους συνδρομητές του χωρίς περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση. Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει σχετικό ρεπορτάζ του Liberal. Όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες η ολομέλεια της ΕΕΤΤ εξέτασε τις θέσεις των δύο πλευρών, σε ειδική ακρόαση και αποφάσισε να συνεχισθεί κανονικά η έγκριση των προγραμμάτων του ΟΤΕ με τον διπλασιασμό των ταχυτήτων στις σταθερές συνδέσεις internet.

Με βάση τα παραπάνω οι συνδρομητές του ΟΤΕ με σταθερό Internet ταχύτητας 24 Mbps θα δουν το επόμενο χρονικό διάστημα την ταχύτητα τους να ανεβαίνει ως τα 50 Mbps σε περιοχές όπου αυτό είναι εφικτό. Από την πλευρά της Vodafone, πηγές προσκείμενες στην εταιρεία διευκρινίζουν ότι το πρόβλημα που είχε εγείρει εδράζεται αποκλειστικά στην ανάγκη να διασφαλίζονται δίκαιοι όροι και προϋποθέσεις για πραγματικό ανταγωνισμό.

Η αναβάθμιση ταχυτήτων, τεχνολογιών και υπηρεσιών, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, δεν είναι πρόσφατο φαινόμενο, ούτε βέβαια ξεκίνησε με την ανακοίνωση του παρόχου με σημαντική ισχύ στην αγορά της χονδρικής στη σταθερή τηλεφωνία. Αντίθετα, η επένδυση σε δίκτυα και υπηρεσίες νέας γενιάς έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται μόνο τα τελευταία δύο χρόνια η Vodafone έχει αναβαθμίσει πάνω από 350.000 χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην αμέσως επόμενη και όχι μόνο διαθέσιμη ταχύτητα.

Μετά την απορριπτική απόφαση της ΕΕΤΤ, η Vodafone πιθανότατα θα παρέμβει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αίτημα την επανεξέταση και την αλλαγή του μοντέλου υπολογισμού της συμπίεσης περιθωρίου κέρδους, καθώς οι εναλλακτικοί πάροχοι εκτιμούν πως οι όποιες καθυστερήσεις προκαλούν προβλήματα στη λειτουργία της τηλεπικοινωνιακής αγοράς.

Δυναμικές επενδύσεις 3 δισ. ευρώ από τον ΟΤΕ

Επισημαίνεται ότι εκτός από την αναβάθμιση των ταχυτήτων, το δεύτερο, σημαντικό βήμα του ΟΤΕ είναι η επέκταση του δικτύου οπτικής ίνας σε σπίτια, το γνωστό FFTH (Fiber to the Home). Πρόκειται για μια επένδυση της τάξης των 3 δισ. ευρώ, ως το 2027, με την οποία εκτιμάται ότι η οπτική ίνα θα επεκταθεί σε 3 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γνωστοποιηθεί μέχρι σήμερα, ο ΟΤΕ θα καλύψει σχεδόν τα 2/3 των γραμμών της Ελλάδας με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι, ένα έργο που αποτελεί και τη μεγαλύτερη επένδυση σε τηλεπικοινωνιακές υποδομές που έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα. Όταν θα ολοκληρωθεί η επένδυση αυτή, η χώρα μας από το Internet των Mbps θα περάσει στο Internet των Gbps.

Σημειώνεται ότι από το σύνολο των γραμμών στην Ελλάδα που ανέρχονται σε 4,8 εκατομμύρια και αφορούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις , ο ΟΤΕ θα καλύψει τα 3 εκατ. γραμμές δηλαδή περίπου τα 2/3 της χώρας. Το υπόλοιπο 1/3 θα καλυφθεί από τους υπόλοιπους παρόχους, με βάση αυτά που έχουν ανακοινώσει στα επενδυτικά τους προγράμματα.