Δυνατά stories από την Ιαπωνία

Δυνατά stories από την Ιαπωνία

Μια από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις εταιρείας που βρέθηκε «καβάλα» στο κύμα της νέας πραγματικότητας που έχει δημιουργήσει η νόσος Covid-19 είναι η ιαπωνική εταιρεία Μ3.

Η M3 ξεκίνησε σαν μία εταιρεία παροχής ιατρικών υπηρεσιών μέσω της χρήσης του Διαδικτύου, με στήριξη μάλιστα από τα  πρώτα της βήματα μέχρι  και σήμερα  από την Sony Corp, η οποία κατέχει το 1/3 της εταιρείας. 

Ο κολοσσός ψυχαγωγίας μάλιστα διοχέτευσε στην Μ3 μέρος των 100 εκατ. δολαρίων που έλαβε τον Απρίλιο ως οικονομική βοήθεια για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Κομβικό σημείο για την εξέλιξη της ήταν όταν πριν 12 χρόνια ο  Itaru Tanimura μεταπήδησε από την McKinsey και ανέλαβε την εταιρεία, οδηγώντας την σε μια σειρά εμπνευσμένων εξαγορών που την μετέτρεψαν σε έναν παγκόσμιο κολοσσό αξίας 39 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 

Η M3 έχει σήμερα  περίπου 40 θυγατρικές, συμπεριλαμβανομένων της ιαπωνικής μονάδας του αμερικανικού ιστότοπου WebMD που απέκτησε το 2002, της MDLinx Inc επίσης στις ΗΠΑ που απέκτησε  το 2006 και  της βρετανικής Doctors.net.uk Ltd το 2011. 

Πραγματοποιεί περίπου τα 3/4 των εσόδων της στην Ιαπωνία, αλλά έχει επίσης μονάδες στην Κίνα, την Ινδία και τη Γαλλία.
Σημειωτέον ότι  μία από τις θυγατρικές της στις ΗΠΑ επιλέχθηκε για να συμμετάσχει στη μελέτη εμβολίων Covid-19 της Moderna..

Ποιο ακριβώς είναι το business σήμερα;

Η M3 διασυνδέει τις φαρμακευτικές εταιρείες, τις εταιρείες ιατρικού εξοπλισμού, τους γιατρούς και τους ασθενείς τους μέσω των πλατφορμών της. 
Εν ολίγοις διασυνδέει ολόκληρη την ιατρική κοινότητα, αντικαθιστώντας  την ανάγκη για προσωπικές επισκέψεις.  Μια εξαιρετικά σημαντική δυνατότητα την εποχή  της κοινωνικής αποστασιοποίησης εξαιτίας της νόσου Covid-19. 

Γι’ αυτό άλλωστε και οι μετοχές της έχουν απόδοση 107%  φέτος, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία του δείκτη Nikkei  225 και  χαρίζοντας στον  Tanimura μια καλή θέση στην  κατάταξη του Bloomberg Billionaires Index.

Οι μετοχές της βέβαια ανεβαίνουν με εξαιρετικά πιο γρήγορο ρυθμό από τα λειτουργικά της κέρδη, τα οποία αυξήθηκαν κατά 26% το τρίμηνο που έληξε τον Ιούνιο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. 

Προφανώς η αγορά προεξοφλεί ότι η νέα πραγματικότητα στην οποία έχουμε εισέλθει θα διαρκέσει για καιρό. 
Αυτό άλλωστε δεν προεξοφλεί και η ραγδαία άνοδος στις ΗΠΑ των ψηφιακών πλατφορμών, του cybersecurity και γενικότερα των τεχνολογικών εταιρειών;

Το ερώτημα βέβαια που προκύπτει είναι τι περαιτέρω προοπτικές έχει η άνοδος των μετοχών της, δεδομένου ότι πλέον διαπραγματεύεται με ένα p/e πέριξ του 192 ενώ το Consensus Forward P/E είναι λίγο χαμηλότερα στο 151.52 και το p/bv είναι στο 26,88.  

Αλλά ένα  ερώτημα  άλλωστε για πολλά μεγάλα  αστέρια του τεχνολογικού κλάδου.
Για παράδειγμα η Amazon –παράτυπη σύγκριση μιας και δεν ανήκουν στον ίδιο κλάδο αλλά προς χάριν της αναγνωρισιμότητας- εμφανίζει p/e πέριξ του 135 και διαπραγματεύεται 24 φορές την λογιστική της αξία.
 Όμως το  Consensus Forward P/E είναι πολύ χαμηλότερα στο 67. 
Αυτές τις λεπτομέρειες πρέπει σιγά σιγά να αρχίσουμε να τις ψάχνουμε, καθώς οι μελλοντικές εκτιμήσεις για την κερδοφορία καθορίζουν κατά πολύ την κίνηση των μετοχών σήμερα.

Επίσης πρέπει να αναζητούμε λεπτομέρειες όπως  η σύγκριση των δεικτών ROA και ROE. Η M3 εμφανίζει  μια καλή απόδοση-αν και όχι συγκινητική- στοιχείων ενεργητικού  (11,27%) και απόδοση ιδίων κεφαλαίων (14,73%).  Μάλιστα τα δύο νούμερα δεν απέχουν πολύ, πράγμα που σημαίνει ότι η εικόνα της εταιρείας οφείλεται ως επί το πλείστον στην αποτελεσματικότητα της διοίκησης της και όχι στην μόχλευση. 

Εντυπωσιακός και ο αριθμοδείκτης άμεσης/ειδικής ρευστότητας (quick ratio) στα 3,20.

Το συμπέρασμα είναι ότι σε μια διορθωτική κίνηση θα έχει ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον, ενώ οι εξελίξεις από το μέτωπο της πανδημίας θα κρίνουν το πόσο υψηλά μπορεί να φτάσει περαιτέρω η αποτίμηση της.


Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

*Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο που κυκλοφόρησε στις 5 Σεπτεμβρίου.