CVC Capital: Η «αόρατη ομάδα» και το στοίχημα του 1,5 δισ. δολαρίων

CVC Capital: Η «αόρατη ομάδα» και το στοίχημα του 1,5 δισ. δολαρίων

Του Γιώργου Δασκαλόπουλου

Σε κούρσα ενός μηνός εξελίσσεται η υπόθεση της Εθνικής Ασφαλιστικής καθώς η 23η Φεβρουαρίου, έχει προσδιοριστεί ως η ημερομηνία κατά την οποία θα υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές για της εξαγορά της μεγαλύτερης ασφαλιστικής της χώρας, από τους 3 (ή και περισσότερους) μνηστήρες που βρίσκονται τις ημέρες αυτές στη διαδικασία των ενημερώσεων για τα τεχνικά και οικονομικά δεδομένα του ομίλου. Στην αγορά διάχυτη είναι η αίσθηση ότι το φαβορί για την “απόκτηση” της Ασφαλιστικής, είναι το CVC Capital, για το οποίο όλες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι “ήρθε για να μείνει” στην Ελλάδα. Άλλωστε, στο “καλάθι” της ελληνικής εκστρατείας του fund των 82 δισ. Δολαρίων, δεν βρίσκονται μόνο τα 3 μεγάλα νοσηλευτήρια της Αθήνας (Metropolitan, Metropolitan General και Υγεία) αλλά και μία κλινική που εξαγοράστηκε πρόσφατα στην Κρήτη, όπως και οι μαρίνες που “άφησε” πίσω o τουρκικός όμιλος Dogus, φεύγοντας από τη χώρα... 

Πρόκειται για ένα “πακέτο” υψηλής στρατηγικής στόχευσης που περιλαμβάνει κλάδους από τους οποίους αναμένονται μεγάλες αποδόσεις. Για τον λόγο αυτό και στην αγορά, η “εικόνα” παραμένει ότι το CVC θα “χτυπήσει” δυνατά την Εθνική Ασφαλιστική “απέναντι” στην κινεζική Fosun και την Varde Partners. Άλλωστε, η ελληνική ασφαλιστική αγορά περιλαμβανόταν στους στόχους του fund, όταν αυτό “προσγειωνόταν” στα ελληνικά πράγματα πριν μερικά χρόνια. Και σε περίπτωση που ένα τέτοιο deal κλείσει, το CVC Capital θα φτάσει σε “όγκο” επενδύσεων το Fairfax του Πρεμ Γουάτσα, που είναι σήμερα ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Ελλάδα, έχοντας ρίξει στη χώρα 1,5 δισ. Δολάρια. 

Η πορεία του CVC στην ελληνική αγορά υγείας υπήρξε αξιοσημείωτη. Ίσως λίγοι ξέρουν ότι ξεκίνησε μάλλον διστακτικά, όταν στους αμερικανούς προτάθηκε η εξαγορά του Metropolitan στα ...βάθη του 2016. Οι εκπρόσωποι του fund θεωρούσαν τότε την Ελλάδα ως “πιθανή περιπέτεια” με επικρατέστερο σενάριο να “κολλήσουν” σε μια επένδυση που δεν θα έβγαινε. Όμως η ομάδα του Metropolitan τους έπεισε τελικά ότι μια επένδυση στη συγκυρία της περιόδου θα ήταν εξελικτικά συμφέρουσα. Και κάπως έτσι, τον Απρίλιο του 2017 έκλεισε η εξαγορά τον νοσηλευτηρίου των νοτίων πραστείων. Μια κίνηση που άρχισε να σέρνει και το χορό των εξελίξεων στον κλάδο. 

Στα τέλη της ίδιας χρονιάς, και την ώρα που όλη η «πιάτσα» πίστευε ότι το CVC θα «χτυπήσει» το Ντυνάν, το fund εξαγόραζε στα γρήγορα το Ιασώ General με το οποίο βρισκόταν σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις. Και στα τέλη του 2018, μετά από κινήσεις που θα ζήλευαν οι σεναριογράφοι κατασκοπικού θρίλερ, βρέθηκε να ανακοινώνει τη δεσμευτική του προσφορά για τον όμιλο του Υγεία, σε ύψη ιστορικά υψηλά για την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη. 

Εμπνευστές του σχεδιασμού αυτού, που στηρίζεται στα «χοντρά κεφάλαια», την εξαιρετική προεργασία και τις «αόρατες κινήσεις», είναι η τριάδα των σημερινών διαχειριστών του CVC: Donald Mackenzie, Steve Koltes και Rolly van Rappard. Με κινητήριο μοχλό τον MacKenzie, που απογείωσε τα νούμερα του CVC την περασμένη δεκαετία, το fund λαμβάνει τις αποφάσεις του από το Λουξεμβούργο και κινείται σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Για την «ελληνική εκστρατεία», ιδιαίτερα στα πρώτα βήματα, ρόλο κλειδί είχε ο partner του CVC στα γραφεία του Λονδίνου, Αλεξ Φωτακίδης. Και σήμερα με την καθοδήγησή του, το fund έχει ενισχύσει την ομάδα του διαμορφώνοντας ένα γραφείο με συμβούλους και ειδικούς στα βόρεια προάστια της Αθήνας. Και παράλληλα έχει «αναπτύξει» τον δικό του μηχανισμό για τα θέματα των νοσηλευτηρίων στην Ελλάδα με επικεφαλής τον Δημήτρη Σπυρίδη, τον οποίο οι άνθρωποι του CVC γνώρισαν κατά την εξαγορά του Metropolitan. 

Την περίοδο εκείνη, ο Σπυρίδης, όσο και ο Βασίλης Θεοχαράκης, αμφότεροι μέτοχοι του νοσοκομείου υπέγραψαν δεσμευτική συμφωνία συνεργασίας με τη Hellenic Healthcare S.a.r.l. Την εταιρεία δηλαδή που σύστησε το CVC για την εξαγορά του Metropolitan και η οποία έκτοτε είναι το όχημα για όλες του τις κινήσεις στην ελληνική αγορά. Με την ίδια συμφωνία  οι δύο Έλληνες επιχειρηματίες, ως μέτοχοι μειοψηφίας πλέον συνέχισαν την παρουσία τους στον νέο όμιλο.

Αν το Fairfax που είναι σήμερα ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Ελλάδα, φέρει φαριά πλατιά την υπογραφή του “παρεμβατικού” Πρεμ Γουάτσα, το CVC Capital Partners που επελαύνει στο χώρο των ιδιωτικών νοσοκομείων της χώρας, έχοντας ρίξει (μέχρι σήμερα) σχεδόν 700 εκατ. ευρώ  φροντίζει να καλύπτει με πέπλο μυστηρίου τόσο την εικόνα όσο και τις κινήσεις του. Αυτό βέβαια, δεν κρύβει την πραγματικότητα των αριθμών. Εφόσον το CVC ντιλάρει την Εθνική Ασφαλιστική, και με μια συμφωνία νε τοποθετείται στο “κατώφλι” των 700 εκατ. Ευρώ, το fund θα κοιτά πλέον στα “μάτια” τον Πρεμ Γουάτσα, σε επίπεδο επενδύσεων στην Ελλάδα. 

Μέχρι τότε, το CVC έχει ήδη προσθέσει στο “Καλάθι” του και τις συμμετοχές της D-Marin στις μαρίνες του Φλοίσβου, της Ζέας, των Γουβιών στην Κέρκυρα και της Λευκάδας, αποκτώντας σε συμφωνία πακέτο τις μαρίνες του τουρκικού ομίλου Dogus σε Ελλάδα, Κροατία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Μία ακόμα ένδειξη του ότι δίνει δυναμικό “παρών”.