BofA: Αισιοδοξία για τις ελληνικές τράπεζες - Οι νέες τιμές στόχοι

BofA: Αισιοδοξία για τις ελληνικές τράπεζες - Οι νέες τιμές στόχοι

Οι ελληνικές τράπεζες οδηγούνται σε βελτιωμένο προφίλ κινδύνου και χαμηλότερο λόγο NPEs ολοκληρώνοντας το τεράστιο πρόγραμμα πωλήσεων NPEs, υπογραμμίζει σε νέα της έκθεση η Bank of America, επισημαίνοντας ότι θα διαδραματίσουν βασικό ρόλο στο ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης με τον εντοπισμό και τη συγχρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων.

Σε αυτά τα πλαίσια, οι αναλυτές της Bank of America αναβαθμίζουν σε Buy από Neutral τη σύσταση για την Alpha Bank, ενώ διατηρούν τις συστάσεις Buy για Eurobank και Εθνική, αλλά και το Underperform για την Πειραιώς.

Παράλληλα, η BofA θέτει ως νέα τιμή-στόχο για την Alpha Bank τα 1,45 ευρώ από τα 0,9 ευρώ με περιθώρια ανόδου δηλαδή 39% μετά την αύξηση κεφαλαίου στην οποία προχώρησε, για την ΕΤΕ τα 3,30 ευρώ (από 2,50 ευρώ), για την Eurobank τα 1,15 ευρώ (από 1 ευρώ) και για την Τράπεζα Πειραιώς τα 1,40 ευρώ ανά μετοχή.

Ειδικά για την Alpha Bank, κατά την άποψη της BofA παρουσίασε ένα καλά δομημένο Στρατηγικό Σχέδιο, συνδυάζοντας τη δημιουργία εσόδων με μείωση του κόστους και πρωτοβουλίες για τη μείωση των κινδύνων. Η ισχυρή κεφαλαιακή θέση της τράπεζας ισοσκελίζει την μείωση των ΜΕΑ. Η Alpha Bank μόλις ολοκλήρωσε το Project Galaxy, συναλλαγή- ορόσημο για τη μείωση των ΜΕΑ, ενώ το νέο Στρατηγικό της Σχέδιο συμπεριλαμβάνει και νέες συναλλαγές, ύψους 8,1δισ.

Η BofA πιστεύει ότι η Alpha Bank βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση για την ανάκτηση της κερδοφορίας της με ένα συνδυασμό απομείωσης κινδύνου και αύξησης δανείων.

Σημειώνει ότι έχει λάβει υπ’ όψιν τη σημαντική μείωση κόστους που αναμένει η Διοίκηση της Τράπεζας, αλλά υποθέτει μία διαφορετική πορεία στα καθαρά έσοδα από τόκους λόγω πίεσης από τα επιτοκιακά περιθώρια και τις πωλήσεις των ΜΕΑ. Ο επενδυτικός οίκος επίσης αναμένει ότι η Alpha Bank θα επανεκκινήσει την πληρωμή μερίσματος στους Μετόχους της, από το 2024.

Θετικές οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία

Οι οικονομολόγοι της BofA αναμένουν ισχυρή ανάπτυξη για την οικονομία της χώρας, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 5,1% το 2021, αρκετά πάνω από τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης αλλά και της ΤτΕ. Το α’ τρίμηνο εξέπληξε θετικά με την τριμηνιαία αύξηση στο 4,4%.

Η πρόοδος στους εμβολιασμούς επέτρεψε το άνοιγμα της οικονομίας την άνοιξη και την εκκίνηση της τουριστικής σεζόν τον Μάιο. Για το 2022, αναμένεται ανάπτυξη 3,8%, συμπεριλαμβανομένου του θετικού αντικτύπου από το πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0». Η πρώτη δόση από το RRF αναμένεται ήδη από τον Ιούλιο. 

Σύμφωνα με την έκθεση της BofA, oι τράπεζες θα υποστηρίξουν, ενώ παράλληλα θα επωφεληθούν από την ανάπτυξη που αναμένεται. Η επανεκκίνηση της επέκτασης του δανειακού χαρτοφυλακίου είναι καίριας σημασίας για την επενδυτική προοπτική των τραπεζών, καθώς στόχος είναι η μόχλευση δανείων που θα προέλθουν από το RRF μέσω των τραπεζών για τη δανειακή συγχρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα.

Το 2023, η BofA αναμένει ότι η ανάπτυξη στη χώρα θα είναι 2,1%, πάνω από τη μακροπρόθεσμη δυναμική της χώρας.

Η απομόχλευση των τραπεζών χρειάζεται την ανάπτυξη

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές της BofA, οι ελληνικές τράπεζες έχουν πετύχει μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων από 108 δισ. ευρώ το 2015 σε 53 δισ. ευρώ το α’ τρίμηνο 2021, ενώ η ενεργοποίηση του Προγράμματος Παροχής Εγγυήσεων «Ηρακλής» στο τέλος του 2019 επιτάχυνε τις πωλήσεις των ΜΕΑ.

Η ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε συνδυασμό με τις κρατικές ενισχύσεις απέτρεψαν τη δημιουργία νέων ΜΕΑ το 2020, παρά την καθίζηση του ΑΕΠ. Παρότι είναι νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα, το αρνητικό αντίκτυπο από τα μορατόρια ενδέχεται να είναι χαμηλότερο των αρχικών εκτιμήσεων και η δημιουργία νέων ΜΕΑ θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα. 

Επίσης, σύμφωνα με την έκθεση της BofA, η μείωση των ΜΕΑ δεν θα φέρει από μόνη της καλύτερη κερδοφορία, καθώς οι χαμηλότερες προβλέψεις αντισταθμίζονται από την απώλεια τόκων.

Παράλληλα, η BofA βλέπει 5 «κανάλια» που θα υποστηρίξουν την ανάπτυξη του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών:

- Η συγχρηματοδότηση δανείων του RRF, όπου με βάση τις εκτιμήσεις της Alpha Bank θα δημιουργηθεί ζήτηση για 13-14δισ. ευρώ από τραπεζικά δάνεια.

- Τα 18 δισ. ευρώ επιδοτήσεων τoυ RRF και πάλι με βάση τις εκτιμήσεις της Alpha Bank θα απαιτήσουν 4 δισ. ευρώ τραπεζικών δανείων.

- Το πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο του RRF, με την ανάπτυξη που θα δημιουργήσει, θα παράξει επιπλέον δάνεια ύψους 15 δισ. ευρώ

- Τα senior notes από τις τιτλοποιήσεις δανείων.

- Η επαναγορά προβληματικών δανείων που έχουν εξυγιανθεί.