«Πολιτικά παιχνίδια» και στον Ντομπρόφσκις βλέπει ο Τσακαλώτος

«Πολιτικά παιχνίδια» και στον Ντομπρόφσκις βλέπει ο Τσακαλώτος

Μετά την επίθεση που εξαπέλυσε κατά του επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, για τον οποίο έλεγε πως αν τον είχε φοιτητή «θα τον έκοβε», ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατηγόρησε και τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Βλάντις Ντομπρόβσκις ότι «παίζει πολιτικά παιχνίδια» επειδή στις 5 Ιουνίου επικαλέστηκε την Έκθεση Αξιολόγησης των θεσμών για να πει ότι ο απειλείται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019 για τη χώρα μας.

Ειδικότερα, μιλώντας στο Contra Channel, ο υπουργός Οικονομικών στην ερώτηση «βάζετε το χέρι στη φωτιά;» ότι θα επιτευχθεί το 3,5% φέτος, απάντησε εμφατικά: «Ναι, απολύτως! Θα επιτευχθεί, όπως έγινε και τα προηγούμενα τρία χρόνια», ενώ σχετικά με τις δηλώσεις Ντομπρόβσκις για τις παροχές στο Ζάππειο και την κατάργηση του αφορολογήτου, τον κατηγόρησε ότι «είναι στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) και είχαμε ευρωεκλογές. Είναι στην ίδια πολιτική οικογένεια με τον κ. Μητσοτάκη και πιστεύει στη λιτότητα».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, ότι δεν βλέπει να επιτυγχάνεται ο στόχος για το πλεόνασμα και αυτό θα περιοριστεί στο 2,9% του ΑΕΠ, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε πως «ο κ. Στουρνάρας, εάν κερδίσει η ΝΔ θα πει ότι η οικονομία θα πάει καλύτερα και θα έρθουν επενδύσεις». 

Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε επίσης πως πιστεύει απολύτως ότι «γυρίζει το εκλογικό παιχνίδι», διότι τώρα είναι άλλο το πολιτικό διακύβευμα. Αναφερόμενος στις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ που δημοσιοποιήθηκαν χθες, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι για την τετραετία 2020-2023 και ο λαός πρέπει να ξέρει τι θέλει να έχει στο τέλος: φοροελαφρύνσεις για τους λίγους ή ένα κοινωνικό κράτος με μειώσεις φόρων και εισφορών.

Παράλληλα, επιτέθηκε στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις θέσεις και τις δηλώσεις για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, ενώ για τις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ για το «Ελληνικό», ανέφερε ότι «δείτε τη σύμβαση που είχαν υπογράψει οι προηγούμενοι και θα καταλάβετε γιατί κάναμε 4 χρόνια. Δεν υπήρχε καν χωροθέτηση σε εκείνη τη σύμβαση».

Τέλος, ερωτηθείς για το θέμα με τις μετατάξεις που προέκυψε την τελευταία ημέρα των εργασιών της Βουλής, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε ότι «κάναμε αυτοκριτική, κάποιοι το πήραν επάνω τους και έτσι έπρεπε. Ήταν όλα σωστά; Δεν ήταν όλα σωστά».