Αυξάνεται και το ακατάσχετο ποσό - Τι προβλέπει η ρύθμιση

Αυξάνεται και το ακατάσχετο ποσό - Τι προβλέπει η ρύθμιση

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Ένα ακόμα προεκλογικό δώρο προσφέρει η κυβέρνηση στους φορολογούμενους, κυρίως σε αυτούς που έχουν οφειλές στην εφορία. Τις προσεχείς μέρες κατατίθεται στη Βουλή διάταξη που θα προβλέπει την προοδευτική αύξηση του ακατάσχετου λογαριασμού για τους συνεπείς οφειλέτες του Δημοσίου. Μετά από πολύμηνη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς φαίνεται ότι η κυβέρνηση κατάφερε να τους πείσει για την αναγκαιότητα του μέτρου ώστε να ξεμπλοκάρουν χιλιάδες κατασχεμένοι λογαριασμοί αλλά και να αυξηθούν οι εισπράξεις του δημοσίου.

Με τη νέα διαδικασία, οι οφειλέτες του Δημοσίου θα μπορέσουν σταδιακά να ανακτήσουν τον έλεγχο των λογαριασμών τους, οι οποίοι λόγω χρεών που έχουν προς το Δημόσιο είναι δεσμευμένοι ακόμα και για μελλοντικά υπόλοιπα.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο που ολοκληρώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών και τη φορολογική διοίκηση προβλέπει σταδιακή αποδέσμευση του τραπεζικού λογαριασμού ύστερα από κατάσχεση. Στελέχη της φορολογικής διοίκησης αναφέρουν ότι το ποσό που θα αποδεσμεύεται θα είναι 3 με 4 φορές υψηλότερο της δόσης προς την εφορία.

Μετά  την ολοκλήρωση των τεχνικών διαδικασιών η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, θα φέρει τις απαραίτητες νομοθετικές διατάξεις στη Βουλή, με στόχο, όπως προαναφέρθηκε, να εισρεύσουν χρήματα στον κρατικό κορβανά, αλλά να μπορέσουν οι φορολογούμενοι-καταθέτες των οποίων οι λογαριασμοί μπλοκαρίστηκαν κατόπιν κατάσχεσης από την εφορία να ανακτήσουν τον έλεγχο.

Πώς θα λειτουργεί

Ας υποθέσουμε ότι φορολογούμενος χρωστάει στο ελληνικό Δημόσιο το ποσό των 6.000 ευρώ. Η εφορία σήμερα προχωράει σε κατάσχεση όλων των τραπεζικών λογαριασμών, ακόμα και του λογαριασμού που είχε δηλωθεί ως ακατάσχετος. Μάλιστα ο ακατάσχετος   λογαριασμός είχε 2.500 ευρώ. Από το συγκεκριμένο λογαριασμό η εφορία «τράβηξε» ποσό ύψους 1.250. Εκτοτε, ο λογαριασμός δεν τροφοδοτήθηκε με χρήματα, ενώ ο οφειλέτης «σήκωσε» τα υπόλοιπα χρήματα (1.250 ευρώ).  Το σχέδιο της εφορίας προβλέπει την ένταξη του οφειλέτη στη ρύθμιση των 12 δόσεων. Με την πληρωμή της πρώτης δόσης, και συγκεκριμένα 500 ευρώ που αναλογεί στο παράδειγμα (χρέος 6.000 ευρώ), θα έχει τη δυνατότητα να «κινήσει» ποσό ύψους 1.500 ευρώ μέσω του λογαριασμού του. Κατά τη δεύτερη πληρωμή της δόσης το ποσό αυξάνεται στις 1.700 ευρώ με ανώτατο όριο απελευθέρωσης (όσο πληρώνονται οι δόσεις) τις 4.000 ευρώ.

Η απόφαση για τον προοδευτικό ακατάσχετο λογαριασμό ελήφθη στα τέλη του 2017, όταν οι υπηρεσίες της φορολογικής διοίκησης διαπίστωσαν ότι οι λογαριασμοί των οφειλετών ήταν «άδειοι». Συγκεκριμένα, το 2017 δόθηκαν εντολές για κατασχέσεις 1,7 εκατομμυρίου τραπεζικών λογαριασμών, που αφορούσαν 312.000 φορολογουμένους. Αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι τα τραπεζικά υπόλοιπα στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν μηδενικά ή ότι μηδενίστηκαν σε μία ημέρα. Με το νέο σχέδιο η φορολογική διοίκηση εκτιμά ότι θα μπει ένα τέλος στην παραοικονομία, καθώς οι οφειλέτες έβρισκαν άλλους τρόπους να πληρώνονται, αλλά και θα βοηθηθούν οι οφειλέτες να ρυθμίσουν τις δόσεις τους χωρίς να κατάσχεται ακόμα και για μελλοντικά υπόλοιπα ο λογαριασμός τους.

Οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών αποτελούν σήμερα το βασικότερο «όπλο» της εφορίας για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορολογουμένων. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2018  κατασχέθηκαν ποσά ύψους 5,5 δις. ευρώ.