Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019, 20:08
Τελευταία ενημέρωση: 21:49

-A +A

Αποδίδουν οι μεταρρυθμίσεις στις χώρες της κρίσης

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019, 20:08
Τελευταία ενημέρωση: 21:49
Αποδίδουν οι μεταρρυθμίσεις στις χώρες της κρίσης
-A +A

Δέκα χρόνια έχουν περάσει από τότε που ξέσπασε η δημοσιονομική κρίση με πρώτο «θύμα» την Ελλάδα, και στη συνέχεια άλλες χώρες, μεταξύ αυτών και της νότιας Ευρώπης. Τα μηνύματα σήμερα από αυτές τις οικονομίες είναι θετικά και φαίνεται ότι όχι μόνο ξεπέρασαν τα προβλήματα, αλλά ορισμένες εξ αυτών αναπτύσσονται πολύ πιο γρήγορα από ό,τι βιομηχανικές χώρες του ευρωπαϊκού βορρά, διαπιστώνει σε ανάλυσή του το Ινστιτούτο της Γερμανικής Οικονομίας IW, που δημοσιοποιεί η εφημερίδα Die Welt.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, το ΔΝΤ τοποθετήθηκε πρόσφατα θετικά και για την Ελλάδα. «Η χώρα βρίσκεται σε σωστό δρόμο» αποφαίνονται οι οικονομολόγοι στην Ουάσιγκτον. Η ανάλυση επισημαίνει πως στην Ελλάδα και στην Κύπρο το δημόσιο χρέος αυξήθηκε παρά τους γοργούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει για τη χώρα μας μείωση του δημοσίου χρέους της το 2021 και 2022.

Στην ίδια έκθεση περιγράφεται ως «θεαματική» η εξέλιξη χωρών που βρέθηκαν στη δίνη της κρίσης, με τα ποσοστά ανάπτυξης που εντυπωσιάζουν να είναι κυρίως της Ισπανίας. Ανάμεσα στο 2015 και το 2018 αυξήθηκαν σταθερά κατά μέσο όρο γύρω στο 2,9% ετησίως, ενώ το ίδιο συνέβη και στην Πορτογαλία με 2,7% , πολύ περισσότερο από ό,τι η Γερμανία και η Γαλλία.

Το ΔΝΤ προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα διατηρηθεί και φέτος στις δύο αυτές χώρες παρά την «αρρυθμία» της παγκόσμιας οικονομίας. Ο Γίργκεν Μάτις, επικεφαλής του τμήματος Διεθνούς Οικονομίας, υποστηρίζει ότι όσον καιρό η Ισπανία και η Πορτογαλία αναπτύσσονται με αυτόν το ρυθμό, μπορεί κανείς να ισχυριστεί με πολλή προσοχή ότι έχουν ξεπεράσει τον κίνδυνο, αν και υπάρχουν νευραλγικά σημεία, όπως το δημόσιο χρέος στην Πορτογαλία, που έπεσε μεν θεαματικά, παραμένει όμως υψηλό. 

Στην ίδια έκθεση αναφέρεται πως η Ιρλανδία, παρά τη φούσκα ακινήτων, έχει μειώσει εντυπωσιακά το δημόσιο χρέος της στο 63,3%. Καθοδική πορεία έχει το δημόσιο χρέος της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. 

Η έκθεση του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας καταγράφει θετικές εξελίξεις και στην αγορά εργασίας των πρώην χωρών σε κρίση. Στο απόγειό της πάνω από 25% των Ελλήνων και των Ισπανών ήταν άνεργοι. Αλλά από τότε μειώνεται το ποσοστό σταθερά, στην Πορτογαλία μάλιστα από το 16% θα φτάσει φέτος σύμφωνα με εκτιμήσεις στο 6%. Στην Ισπανία το ποσοστό ανεργίας από το 26% το 2013, ίσως να μειωθεί φέτος ακόμη και στο ήμισυ. Αλλά και στην Ελλάδα η ανεργία μειώνεται και αναμένεται να φθάσει γύρω στο 18%.

Αδύναμος κρίκος η Ιταλία

Όπως τονίζει η Deutsche Welle, εντυπωσιακά στοιχεία καταγράφονται στην ανάλυση και ως προς τις εξαγωγές χωρών που πέρασαν κρίση. Γίνεται αναφορά στην γερμανική χρυσή περίοδο εξαγωγών της προηγούμενης δεκαετίας και σημειώνεται ότι οι εξαγωγές από τις χώρες της κρίσης στο εξωτερικό έχουν δρομολογηθεί και τρέχουν με δυναμισμό.

Έλληνες και Πορτογάλοι επιχειρηματίες εξήγαγαν στο εξωτερικό κατά 50% περισσότερα προϊόντα από ό,τι το 2013. Ωστόσο, αδύναμος κρίκος παραμένει η Ιταλία. Το ΔΝΤ αναμένει ότι η ιταλική οικονομία θα παραμείνει στάσιμη φέτος. «Η Ιταλία πληρώνει την εχθρική προς την ανάπτυξη πολιτική της εθνολαϊκιστικής κυβέρνησης του φετινού καλοκαιριού που προκάλεσε γενικότερα ανασφάλεια», επισημαίνει το IW.

Προς το παρόν ο ιταλικός προϋπολογισμός του 2020 βρίσκεται στις Βρυξέλλες προς εξέταση. Αύριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιοποιήσει τις εκτιμήσεις της. Παρατηρητές προεξοφλούν πάντως ότι αυτήν τη φορά θα εφαρμόσει με ελαστικότητα τους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας για να προσεγγίσει τη νέα φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση της Ρώμης.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα