Από τι εξαρτάται αν θα γλυτώσουμε τα χειρότερα

Από τι εξαρτάται αν θα γλυτώσουμε τα χειρότερα

Η συνεχής ροή εξαιρετικά κακών ειδήσεων έχουν πλήξει με πρωτόγνωρο ρυθμό την επενδυτική ψυχολογία.

Η διεθνής εξάπλωση της επιδημίας του κορονoϊού, με την  Ιταλία να έχει θέσει το ¼ του πληθυσμού της σε καραντίνα και τον Καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς να προεξοφλεί ότι είναι  θέμα χρόνου η υιοθέτηση επιθετικών μέτρων όπως αυτά της Ιταλίας για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορονoϊού και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, οδηγεί σε όλο και πιο απαισιόδοξες προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Ένας ένας οι οίκοι προχωρούν σε νέες υποβαθμίσεις των προβλέψεων τους, όπως για παράδειγμα  η Moody’s , η οποία για δεύτερη φορά και σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα, υποβάθμισε κατά 0,3% την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη στις οικονομίες του G20, τοποθετώντας την στο 2,1%. 

Βάση μάλιστα του χειρότερου σεναρίου της, ο παγκόσμιος ρυθμός ανάπτυξης θα μπορούσε να σημειώσει ελεύθερη πτώση έως και το 1,4%. 

Σενάρια καταστροφής εκπονούνται και από άλλους οίκους, αλλά η στήλη δεν θα μπει στην διαδικασία αναφοράς τους, καθώς οι όποιες εκτιμήσεις αυτή τη στιγμή έχουν τις ίδιες ακριβώς πιθανότητες να χαρακτηριστούν ύστερα από λίγες εβδομάδες από εξαιρετικά αισιόδοξες έως και εξαιρετικά απαισιόδοξες.

Την  ίδια ώρα η Σαουδική Αραβία αποφάσισε να κάνει μια κίνηση «καμικάζι» ενημερώνοντας την αγορά πετρελαίου ότι θα αυξήσει την παραγωγή έως και κατά 20% και θα προσφέρει τεράστιες εκπτώσεις έναντι του μπρεντ.

Μπορεί ο στόχος των Σαουδαράβων να ήταν η Ρωσία η οποία δεν δέχτηκε την συμφωνία του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής, όμως η απόφαση αυτή βύθισε στο χάος όχι μ;oνο την την αγορά πετρελαίου,  αλλά και τις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές. 

Ο μεγαλύτερος βέβαια χαμένος όλων κινδυνεύει να καταστεί η σχιστολιθική παραγωγή των ΗΠΑ, της οποίας το κόστος δεν μπορεί να καλυφθεί με τιμές πετρελαίου αισθητά κάτω από τα 40 δολάρια το βαρέλι, αλλά και η ίδια η Σαουδική Αραβία η οποία ελέγχει μεν σημαντικά  την προσφορά, αλλά προφανώς δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι ο άλλος παράγοντας της εξίσωσης, η ζήτηση, όχι μόνο δεν επαφίεται στις δικές της πρωτοβουλίες, αλλά αναμένεται να συρρικνωθεί το 2020 για πρώτη φορά εδώ και πάνω από μια δεκαετία, καθώς η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα οδηγείται σε στασιμότητα λόγω του κορονοϊού.

Ο ιός έχει οδηγήσει σε σημαντική πτώση στη βιομηχανική δραστηριότητα ειδικά στην Κίνα και άλλες ασιατικές οικονομίες καθώς και στην Ιταλία, ενώ έχει μειώσει οδηγήσει τη  ζήτηση για χερσαίες και εναέριες μεταφορές.

Ως εκ τούτου ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας –ΙΕΑ-ανακοίνωσε ότι αναμένει η ζήτηση πετρελαίου να είναι 99,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2020, αναθεωρώντας πτωτικά την ετήσια πρόβλεψή του κατά σχεδόν 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα και σηματοδοτώντας μείωση κατά 90.000 βαρέλια την ημέρα –εξέλιξη που θα αποτελέσει την πρώτη φορά που θα μειωθεί η ζήτηση από το 2009.

Ένα άλλωστε από τα πιο εύστοχα σχόλια έκανε ο  διευθύνων σύμβουλος του ΙΕΑ Φατίχ Μπιρόλ, ο οποίος καλώντας τους παραγωγούς  να «συμπεριφερθούν υπεύθυνα» σημείωσε ότι:

«Σε μια τέτοια περίοδο αβεβαιότητας και πιθανής εύθραυστης κατάστασης για την παγκόσμια οικονομία…το παίζει κανείς ρώσικη ρουλέτα με τις αγορές πετρελαίου ίσως να έχει σοβαρές επιπτώσεις».

Από ότι φαίνεται λοιπόν οι παράγοντες ασυνέχειας που συνυπήρχαν τα τελευταία δύο χρόνια έχουν αρχίσει με καταλύτη μια παγκόσμια επιδημία να έρχονται στην επιφάνεια, με τις ασιατικές και τις ευρωπαϊκές αγορές όχι μόνο να μην μπορούν να αντιδράσουν από τη ζώνη του λυκόφωτος,  αλλά να κινδυνεύει να εισέλθει σε αυτή και η μητέρα των αγορών -S&P – σε περίπτωση που χάσει τις  2638 μονάδες.

Προσπαθώντας να γλυτώσει τα χειρότερα η FED, για άλλη μια φορά με εξαιρετικά αντανακλαστικά προχώρησε σε   μεγάλη ένεση ρευστότητας στις τράπεζες, αυξάνοντας από 100 δισ. δολάρια σε τα overnight repos, έδωσε δηλαδή επιπλέον 50 δισ. δολάρια στις τράπεζες της χώρας.

Ακριβώς από το αν θα δείξουν τα ίδια αντανακλαστικά οι Κεντρικές Τράπεζες ανά τον κόσμο, δηλαδή από το αν θα μείνουν ανοικτές οι γραμμές πίστωσης πάση θυσία, θα εξαρτηθούν τις επόμενες μέρες πολλά.

Βέβαια η στήλη αντιλαμβάνεται ότι οι περισσότεροι αυτές τις ημέρες θα είναι προσανατολισμένοι στις αγορές πετρελαίου. Επειδή λοιπόν μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις, θα αφήσουμε τα διαγράμματα να μιλήσουν μόνα τους.