Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020, 00:02

Γιώργος Δασκαλόπουλος
-A +A

Ante Portas οι προσφορές για την Εθνική Ασφαλιστική

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020, 00:02
Ante Portas οι προσφορές για την Εθνική Ασφαλιστική

Χωρίς τον φόβο του ...κορονοιού, η Εθνική Τράπεζα αναμένει αύριο Πέμπτη τις δεσμευτικές προσφορές  για την πώληση του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής, με τις ενδείξεις να συνηγορούν ότι η τρίτη αυτή απόπειρα δεν θα είναι ...φαρμακερή, αλλά αντίθετα θα καταλήξει σε deal.

Υποψήφιοι μνηστήρες είναι το CVC Capital, η κινεζική Fosun και η Varde Partners (που πέρασαν την αξιολόγηση της πρώτης φάσης), ενώ τα στελέχη της Εθνικής που διαχειρίζονται τη διαδικασία εκτιμούν πως θα έχουν τουλάχιστον μία προσφορά η οποία θα υπερκαλύπτει τον πήχη που έχει τεθεί. Για το λόγο αυτό, το plan B, με το ενδεχόμενο διάθεσης πακέτων μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής στο χρηματιστήριο, δείχνει να έχει εγκαταλειφθεί οριστικά. 

Τις τελευταίες ημέρες, στην αγορά, καλά ενημερωμένες πηγές επιβεβαιώνουν το “προβάδισμα” που λόγω των επενδυτικών δεδομένων φέρεται να διατηρεί το CVC Capital, έναντι των ανταγωνιστών του. Σύμφωνα, δε, με ορισμένες εξ' αυτών, το CVC προτίθεται -κατά την πάγια στρατηγική του- να καταθέσει μια “δυνατή”προσφορά ώστε να μην αφήσει περιθώρια στους ανταγωνιστές του, αλλά και να προσφέρει “άνεση χειρισμών” στη διοίκηση της Εθνικής για τη συνέχεια. 

Οι ενδείξεις για το “προβάδισμα” του CVC Capital ενισχύθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, από το  ότι η αντιπροσωπεία της Fosun που επρόκειτο να ταξιδέψει στην Αθήνα για τις επαφές με την Εθνική Ασφαλιστική και την τράπεζα, στο πλαίσιο της διαδικασίας ανέβαλε το ταξίδι της λόγω του κορονοϊού και κατά πληροφορίες, η ανταλλαγή πληροφοριών και στοιχείων έγινε με τηλεδιάσκεψη. 

Αυτό, αν και δεν αποκλείει την υποβολή μιας προσφοράς, έρχεται σε συνέχεια της “παράδοσης” που θέλει τα εν λόγω κινεζικά κεφάλαια να μην είναι “συντονισμένα” με τις ελληνικές επενδύσεις. Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγους μήνες, η Fosun αποχώρησε επίσημα από το team της Lamda Development για το Ελληνικό. Αντίστοιχα, αν και έλαβε μέρος στην δεύτερη απόπειρα πώλησης της Ασφαλιστικής, δεν πέρασε στην τελική φάση, όπου προκρίθηκε το (επίσης κινεζικό) fund Gongbao, με τη διαδικασία να μην καταλήγει σε αποτέλεσμα, καθώς η Εθνική απέρριψε την εγγυήτρια τράπεζα.

Αντίθετα, η Varde Partnenrs θεωρείται ένας ισχυρός ανταγωνιστής που “σηκώνει” τον πήχη. Ο όμιλος, με σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα, ελέγχει μέσω της θυγατρικής Wert Red, το 56,6% της Trastor ΑΕΕΑΠ. Επίσης, συμμετέχει με 31,7%, στη Lamda Malls, το επενδυτικό σχήμα που ελέγχει τα εμπορικά κέντρα της εισηγμένης υπό την Lamda Development. Ιδρύθηκε το 1993 και διαχειρίζεται περισσότερα από 14 δισ. δολάρια, με έμφαση στον τομέα των ακινήτων, των NPL και των αναδιαρθρώσεων.

Βάσει της διαδικασίας, οι τελικές προσφορές θα υποβληθούν με βάση τα στοιχεία του α’ εξαμήνου του 2019, σύμφωνα με τα οποία η καθαρή θέση της Ασφαλιστικής διαμορφώνεται στο 1,1 δισ. ευρώ από 804 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2018. Από την πλευρά της η διοίκηση της τράπεζας, θεωρεί ως ισχυρό επιπλέον δέλεαρ για τους υποψήφιους επενδυτές, τόσο το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της Ασφαλιστικής, όσο και τα χρηματοοικονομικά κέρδη που αυτό παράγει. 

Σημειώνεται ότι σε αντίθεση με τις προηγούμενες απόπειρες για την πώληση της Ασφαλιστικής, η Εθνική έχει φροντίσει να θωρακίσει τη διαδικασία, ζητώντας το λεγόμενο proof of funds πριν την αξιολόγηση των προσφορών. Έτσι θα αποφεύγει τη δραματική εξέλιξη του πρώτου διαγωνισμού με την EXIN Group και τα κεφάλαια του Τζων Κάλαμος, όπου μήνες μετά την ανάδειξη τους ως αγοραστών, οι ανάδοχοι ...αναζητούσαν τα κονδύλια για να πληρώσουν, μέχρι που οδήγησαν τη διαδικασία σε ναυάγιο.  


 

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τετάρτη, 27 Μαΐου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα