Ανοίγει η Βρετανία, κλείνει η Σερβία, τα πάντα ρευστά στον τουρισμό

Ανοίγει η Βρετανία, κλείνει η Σερβία, τα πάντα ρευστά στον τουρισμό

Διατηρείται η αβεβαιότητα και το απόλυτα ρευστό κλίμα στον τουρισμό, καθώς την ίδια ώρα που ανοίγει η αγορά της Βρετανίας για την Ελλάδα, ήτοι η 2η μεγαλύτερη τουριστική αγορά για τη χώρα μας, κλείνει η Σερβία που αποτελεί μια ισχυρή τόνωση για περιοχές της Βορείου Ελλάδας κυρίως μέσω της οδικής πρόσβασης. 

Σχολιάζοντας στο Liberal.gr τις τελευταίες εξελίξεις, παράγοντες του τουρισμού τονίζουν πως αφενός είναι θετικό ότι ανοίγει η βρετανική αγορά (από τις 15 Ιουλίου), όμως τα πάντα παραμένουν ρευστά και προβλέψεις σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να γίνουν, αφού τα πάντα καθορίζονται από τις εξελίξεις στο υγειονομικό. 

Άλλωστε, η εικόνα από τις κρατήσεις παραμένει εντελώς υποτονική, ενώ και το άνοιγμα των περιφερειακών αεροδρομίων στις διεθνείς πτήσεις, δεν έχει αλλάξει – προς το παρόν – τις προσδοκίες για τον φετινό τουρισμό.

«Ας ευχηθούμε τα πισωγυρίσματα να είναι τα λιγότερα δυνατά και στο τέλος θα κάνουμε λογαριασμό. Εντός αυτών των ρευστών και σύνθετων συνθηκών, προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν. Έτσι θα πάει η φετινή σεζόν έως τέλους», τονίζει θεσμικός παράγοντας της αγοράς του τουρισμού. 

Σε κάθε περίπτωση, μένει να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα σε υγειονομικό επίπεδο για την Βρετανία που έχει χτυπηθεί τα μέγιστα από τον Covid-19, δίχως αυτό να σημαίνει ότι το άνοιγμα της 2ης μεγαλύτερης αγοράς για τον ελληνικό τουρισμό, δεν αφήνει κάποιες χαραμάδες αισιοδοξίας, ειδικά για περιοχές οι οποίες δουλεύουν αποκλειστικά με Άγγλους τουρίστες. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ, το Ην. Βασίλειο αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά του ελληνικού τουρισμού. To 2019, το 26% των δαπανών των Βρετανών τουριστών στην Ελλάδα έγινε στο 2ο τρίμηνο και το 63% στο 3ο, ήτοι Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο. 

Επίσης, το 2019, το 28% των αφίξεων των Βρετανών τουριστών στην Ελλάδα έγινε στο 2ο τρίμηνο και το 58% στο 3ο, ενώ οι διανυκτερεύσεις τους μοιράστηκαν σε 27% και 60% αντίστοιχα. 

Η Ελλάδα είναι ο 6ος δημοφιλέστερος τουριστικός προορισμός για τούς Άγγλους, καθώς το top-5 αποτελείται κατά σειρά από τις Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Ιρλανδία και ΗΠΑ. Όμως, η Ελλάδα είναι ο 3ος πιο δημοφιλής προορισμός για τους Άγγλους στη Μεσόγειο, πίσω από την Ισπανία και την Ιταλία, ενώ ακολουθούν Τουρκία και Κύπρος. 

Πέρυσι, καταγράφηκαν 3,49 εκατ. αφίξεις βρετανών τουριστών στην Ελλάδα (11% του συνόλου των αφίξεων), οι οποίοι έκαναν 30,34 εκατ. διανυκτερεύσεις (13%), ενώ οι εισπράξεις ήταν 2,56 δισ. ευρώ (11%). Η μέση κατά κεφαλή δαπάνη των Άγγλων τουριστών ήταν στα 84 ευρώ την ημέρα, η μέση διάρκεια παραμονής στις 8,7 ημέρες, ενώ οι Top-3 προορισμοί στην Ελλάδα είναι τα Ιόνια Νησιά, το Νότιο Αιγαίο και η Κρήτη.