«Ανοιχτά Φτερά»: Ψηφιακές γνώσεις σε εκατοντάδες νέους από τη Novartis

«Ανοιχτά Φτερά»: Ψηφιακές γνώσεις σε εκατοντάδες νέους από τη Novartis

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία τα σεμινάρια “Digital Skills” που έγιναν στο πλαίσιο του Προγράμματος Εταιρικής Υπευθυνότητας «Ανοιχτά Φτερά» του Ομίλου Novartis σε συνεργασία με το Found.ation, με τις αιτήσεις συμμετοχής να ξεπερνούν τις 350 για το χρονικό διάστημα Δεκεμβρίου-Μαρτίου. 

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Novartis, μετά από 144 ώρες συναρπαστικής εκμάθησης, οι συμμετέχοντες έλαβαν και πιστοποιητικό παρακολούθησης, που πιστοποιεί την κατάρτισή τους αναφορικά με βασικές ψηφιακές δεξιότητες όπως Social Media, Presentation Skills και Coding.

Όπως επισημαίνεται, το πρόγραμμα που εντάσσεται στην προσπάθεια της Novartis να υποστηρίξει τους/τις νέους/ες της χώρας με πρόσθετες γνώσεις για να ανοίξουν τα φτερά τους στην αγορά εργασίας, εστίασε φέτος στην ανάπτυξη (Upskilling) και εκμάθηση δεξιοτήτων (Reskilling), που απαντούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό της αγοράς εργασίας.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα “Digital Skills”

  • Η Ελλάδα είναι 26η ανάμεσα στις 28 χώρες της ΕΕ σε ψηφιακές δεξιότητες.
  • Το 46% των πολιτών μεταξύ 16-74 στην Ελλάδα έχουν βασικές ψηφιακές δεξιότητες. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 57%.
  • Μόνο 22% έχουν πιο εξελιγμένες ψηφιακές δεξιότητες που ξεπερνούν τις βασικές γνώσεις ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 31%.
  • 31% δεν έχουν καθόλου ψηφιακές δεξιότητες ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην EE είναι 17%.

Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή DESI Digital Economy and Society Index 2019

Το Πρόγραμμα δημιουργήθηκε αξιοποιώντας την εμπειρία και την τεχνογνωσία του Found.ation στο σχεδιασμό και την υλοποίηση σεμιναρίων ψηφιακών δεξιοτήτων και περιλάμβανε 12 κύκλους μαθημάτων με 60 μαθήματα συνολικά. Το πρόγραμμα απευθυνόταν σε άνεργους/ες νέους/ες απόφοιτους σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (AΕΙ, ΑΤΕΙ, ΙΕΚ και Κολλέγιο), ηλικίας 18 – 35, που διαθέτουν κάρτα ανεργίας.

Η κ. Susanne Kohout, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος του ομίλου Novartis στην Ελλάδα, δήλωσε σχετικά: «H εστίαση στα δεδομένα και τις ψηφιακές τεχνολογίες αποτελεί βασικό στρατηγικό πυλώνα για τη Novartis. Στην εποχή προκλήσεων που διανύουμε, μας γεμίζει ιδιαίτερη χαρά το γεγονός ότι συμβάλλαμε στο να εφοδιαστούν νέοι και νέες με τις απαραίτητες ψηφιακές δεξιότητες μέσα από το Πρόγραμμα «Ανοιχτά Φτερά». Αυτές τις μέρες διαπιστώνουμε όλοι μας την αυξανόμενη σημασία της τεχνολογίας στο να δίνει λύσεις σε όλους τους τομείς της ζωής μας και είμαστε περήφανοι που η Novartis πρωταγωνιστεί διεθνώς στον ψηφιακό μετασχηματισμό του χώρου της υγείας. Ελπίζουμε οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα να διεκδικήσουν τα επαγγελματικά τους όνειρα με ενθουσιασμό ανάλογο της συμμετοχής τους σε αυτό».

Από την πλευρά του ο κ. Φίλιππος Ζακόπουλος, Managing Director του Found.ation επεσήμανε: «Οι συνθήκες του τελευταίου διμήνου καταδεικνύουν τη σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού και κατά συνέπεια των ψηφιακών δεξιοτήτων. Ελπίζουμε το Πρόγραμμα αυτό να ανοίξει το δρόμο σε άλλες ανάλογες πρωτοβουλίες τις οποίες χρειάζεται τόσο η αγορά εργασίας όσο και η χώρα μας».

Το πρόγραμμα «Ανοιχτά Φτερά»

  • Η πρωτοβουλία «Ανοιχτά Φτερά» του Ομίλου Novartis ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2018 με στόχο να υποστηρίξει νέους ανέργους στη χώρα μας, παρέχοντάς τους χρήσιμα εφόδια προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των αναγκών της αγοράς εργασίας και των δεξιοτήτων τους
  • H πρώτη φάση του προγράμματος υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βιομηχανικής και Επιχειρησιακής Επιμόρφωσης & Κατάρτισης (Ι.Β.ΕΠ.Ε.-ΣΕΒ), όπου προσέφερε σε νέους/ες κατάρτιση και δυνατότητα πιστοποίησης σε 5 δυναμικά αναπτυσσόμενους τομείς, ενισχύοντας τη θέση των νέων στον επαγγελματικό στίβο.
  • Tο 17% των νέων που συμμετείχε στη πρώτη φάση του προγράμματος βρήκε δουλειά σε μικρό χρονικό διάστημα από τη λήξη των μαθημάτων.
  • Κατά τη διάρκεια της διετίας που λαμβάνει χώρα η πρωτοβουλία «Ανοιχτά Φτερά», έγιναν πάνω 750 αιτήσεις και έχουν εκπαιδευτεί πάνω από 300 νέοι/ες.