Αναζητώντας πλάνο... βιωσιμότητας και κεφάλαιο!
Πνευματικά δικαιώματα

Αναζητώντας πλάνο... βιωσιμότητας και κεφάλαιο!

Της Μαρίας Μουρελάτου

Στον αέρα παραμένει το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων για χιλιάδες Έλληνες δημιουργούς αφού η ΕΔΕΜ, ο οργανισμός τους για τον οποίο διεκδικούν άδεια από το υπουργείο Πολιτισμού, παραμένει χωρίς business plan, την ώρα που, σύμφωνα με πληροφορίες, για να είναι βιώσιμος αναζητείται κεφάλαιο 3 εκατ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που διοργάνωσαν στο Άλσος, ανέφεραν οι ίδιοι πως αφού πάρουν την πολυπόθητη άδεια είναι στις προθέσεις τους να βρουν ιδιώτες στους οποίους θα αναθέσουν την είσπραξη των χρημάτων τους.

Όπως ακούστηκε από τις τοποθετήσεις των δημιουργών, πρώτο βήμα για εκείνους θεωρείται η απόκτηση της άδειας αλλά ως κομβικό σημείο αναγνωρίζεται το δεύτερο βήμα, η χρηματοδότηση της προσπάθειάς τους για να είναι αυτή βιώσιμη.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες για να είναι βιώσιμος ο οργανισμός των δημιουργών, η ΕΔΕΜ, απαιτείται ένα κεφάλαιο της τάξης των 3 εκ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα δεσμευμένο ποσό στον ΟΠΙ για τους δημιουργούς το οποίο θα διεκδικήσουν, με διάθεση όμως από πλευράς τους να επιστραφεί όταν θα είναι σε θέση να το κάνουν.

Όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, τον Φεβρουάριο αναμένεται να είναι έτοιμο το business plan για την ΕΔΕΜ, δουλειά που έχει ανατεθεί στην εταιρεία Delloite. Και σίγουρα κάθε σχετική διαδικασία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τον Μάιο που είναι προγραμματισμένο να έχει γίνει η μετάβαση από ΕΥΕΔ σε ΕΔΕΜ. Μέχρι τότε, παρατείνεται η αγωνία για δημιουργούς όπως οι στιχουργοί, που κυριολεκτικά αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, καθώς δεν έχουν άλλη πηγή εισοδήματος σε αντίθεση με τους τραγουδιστές που με τις ζωντανές τους εμφανίσεις αποκομίζουν κάποια έσοδα.

Στους κόλπους των δημιουργών, αν και δεν θέλουν να είναι διχασμένοι όπως λένε, δεν υπάρχει απόλυτη σύμπνοια ως προς το ποια είναι η οριστική και ενδεδειγμένη λύση σε αυτό το θέατρο παραλόγου που ξεκίνησε με την κατάρρευση της ΑΕΠΙ και το μεγάλο σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε.

Κι ενώ υπάρχουν δύο αποτυχημένα μοντέλα - όπως και οι ίδιοι στο σύνολό τους παραδέχονται - ως προς τα πνευματικά δικαιώματα στη χώρα, ένα ιδιωτικό, η αμαρτωλή ΑΕΠΙ και η επίσης αμαρτωλή περίπτωση της Αυτοδιαχείρισης που δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σαφές γιατί προκρίνουν ως μοναδική λύση την ΕΔΕΜ

Και αυτό τη στιγμή που υπάρχει πρόταση από τον επιχειρηματία Δημήτρη Μάρη και τη διοίκηση της εταιρείας IP HUB για διάλογο προκειμένου να διατεθεί τεχνογνωσία και να βρεθεί χρηματοδότηση για το πλάνο βιωσιμότητας που απαιτείται από την Πολιτεία.

«Αποτελεί κοινό τόπο η προσπάθεια να επέλθει η κανονικότητα στον χώρο με άμεση και αποτελεσματική συλλογή των δικαιωμάτων, διαφάνεια στη διανομή και κυρίως αίσθημα συλλογικής ευθύνης για έναν από τους πλέον σημαντικούς κλάδους του πολιτισμού μας, διασφαλίζοντας σε απόλυτο βαθμό τα δικαιώματα του συνόλου των Ελλήνων και ξένων δημιουργών και εκδοτών. Στην προσπάθειά σας αυτή είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να συνδράμουμε τόσο με την τεχνογνωσία μας όσο και με την εξασφάλιση πόρων χρηματοδότησης του πλάνου σας, ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο», αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή προς όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, ΟΠΙ, Υπ. Πολιτισμού, ΕΥΕΔ και ΕΔΕΜ ο κ. Μάρης και η διοίκηση της IP HUB.

Σημειώνεται ότι, από τους 15.000 δημιουργούς της ΕΥΕΔ έχουν περάσει στην ΕΔΕΜ γύρω στους 1.600, καταβάλλοντας την ανάλογη οικονομική συνεισφορά.