Ανασύνταξη τουρισμού - Κορυφαίος προορισμός της Μεσογείου η Ελλάδα

Ανασύνταξη τουρισμού - Κορυφαίος προορισμός της Μεσογείου η Ελλάδα

Από αρκετά καλύτερη αφετηρία σε σχέση με τα προ 20 ή 30 ημερών δεδομένα φαίνεται πως θα ξεκινήσει τελικώς η φετινή τουριστική σεζόν για τη χώρα μας, με τον κλάδο να βρίσκεται σε γενικευμένη ανασύνταξη, έχοντας βάσιμες πλέον ελπίδες ότι ίσως αποφύγει την ολική καταστροφή φέτος.

Μολονότι η τρέχουσα περίοδος δε θα έχει καμιά σχέση με όλες τις εξαιρετικές σεζόν των τελευταίων ετών, τα δεδομένα δείχνουν ότι μια εντελώς χαμένη χρονιά για τον τουρισμό, έχει καλές πιθανότητες να φέρει κάποιο θετικό αποτέλεσμα, διασώζοντας ένα μέρος των απωλειών.

Μια σειρά παραγόντων και εξελίξεων του τελευταίου διαστήματος έχει αλλάξει τα δεδομένα, διαμορφώνοντας ένα πλαίσιο στο οποίο η Ελλάδα μπορεί βάσιμα πλέον να ελπίζει σε κάτι καλό.

Οριστικοποίηση πρωτοκόλλων υγείας για τη λειτουργία των ξενοδοχείων, των αεροδρομίων αλλά και των αεροπορικών ταξιδιών, σταδιακή επανεκκίνηση αεροπορικών συνδέσεων και διακρατικές συμφωνίες για το άνοιγμα των συνόρων είναι οι κύριες εξελίξεις που βάζουν τις βάσεις για την επανεκκίνηση του τουρισμού στην Ελλάδα και σ' όλη την Ευρώπη. Διεθνώς έχει μπει το πλαίσιο για την επανεκκίνηση του τουρισμού και τη σταδιακή επανέναρξη της αεροπορικής σύνδεσης μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών το αμέσως προσεχές διάστημα, και αυτό είναι εξαιρετικά θετικό για την Ελλάδα, η οποία παρουσιάζει (μακράν) τα καλύτερα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά συγκριτικά με όλες τις ανταγωνίστριες χώρες της Μεσογείου.

Κοινός παρανομαστής όλων αυτών ασφαλώς είναι η υποχώρηση του κορονοϊού και η μείωση θανάτων αλλά και νέων κρουσμάτων σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, κάτι που αλλάζει το status quo στα μέτρα, ξεμπλοκάροντας πλέον τη λειτουργία των οικονομιών και των κοινωνιών, λειτουργώντας και ως κύριος καταλύτης για τη βελτίωση της ψυχολογίας, που είναι κινητήριος δύναμη για το τουριστικό προϊόν.

Η Ισπανία π.χ. που έως προ δέκα ημερών  είχε 200 και 300 θανάτους ημερησίως, ανακοίνωσε μόλις ένα θάνατο, αντανακλώντας την εντυπωσιακή βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας που καταγράφεται σε όλη την Ευρώπη. Επίσης, σημαντικά συνδράμουν τα μέτρα που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση, για τη στήριξη του τουριστικού κλάδου, με τη στήριξη των εργαζομένων, τη μείωση του ΦΠΑ και όλες τις άλλες διευκολύνσεις, που σε κάθε περίπτωση θα παράσχουν σημαντική στήριξη στους επαγγελματίες του κλάδου.

Κορυφαίος προορισμός της Μεσογείου η Ελλάδα

Ως ο πλέον ελκυστικός προορισμός της Μεσογείου προβάλει η Ελλάδα σύμφωνα με έρευνα για τις ταξιδιωτικές τάσεις σε συνθήκες Covid-19, που πραγματοποίησε η εταιρεία Mindhaus, μέλος της V+O Greece, σε συνεργασία με το Pollfish. Σε δείγμα 2.750 ερωτώμενων προερχόμενων από τις πλέον σημαντικές αγορές του ελληνικού τουρισμού όπως Μ. Βρετανία, Γερμανία, ΗΠΑ, Γαλλία και Ιταλία, διερευνήθηκαν οι συμπεριφορές και οι προθέσεις τους σε ό,τι αφορά στα διεθνή ταξίδια αναψυχής.

«Η Ελλάδα κατέχει τα βασικά εκείνα στοιχεία στο μυαλό των ταξιδιωτών που την καθιστούν τον πιο ελκυστικό προορισμό της Μεσογείου για το επόμενο τρίμηνο» σημειώνει η έρευνα, ενώ 2 στους 3 ταξιδιώτες θέλουν πραγματικά να ξεκινήσουν τα ταξίδια αναψυχής στο εξωτερικό.

Το 37,9% των ερωτώμενων δήλωσε ότι είναι διατιθέμενοι να ταξιδέψουν ξανά μόλις αρθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και θα ενημερώνονται συνεχώς για την υγειονομική κατάσταση όσο σχεδιάζουν το ταξίδι τους, ενώ το 28,1% δήλωσε ότι με την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών θα πραγματοποιήσει εκείνο το ταξίδι αναψυχής που σχεδίαζε όλο αυτόν τον καιρό.

Σύμφωνα με την έρευνα, η Γαλλία (55%), η Μεγάλη Βρετανία (55%) και η Γερμανία (62%) είναι περισσότερο έτοιμες να ξεκινήσουν τα διεθνή ταξίδια, καθώς τα ανάλογα ποσοστά των ερωτώμενων δήλωσαν ότι προτίθεται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό εντός του 2020.

Μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι, θα ανοίξουν σταδιακά τις μονάδες τους

Μετά λοιπόν από τις ανωτέρω εξελίξεις και την οριστικοποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, ο ένας μετά τον άλλο οι ξενοδοχειακοί όμιλοι της χώρας ανακοινώνουν το σταδιακό άνοιγμα των ξενοδοχείων τους, κάτι που από μόνο του σημαίνει μεγάλη αλλαγή, συγκριτικά με ό,τι ίσχυε έως πριν ένα μήνα.

Πρώτος έδωσε το σύνθημα ο μεγαλύτερος ξενοδοχειακός όμιλος της χώρας Grecotel, που ανακοίνωσε το άνοιγμα των είκοσι εκ των 36 ξενοδοχείων που διαθέτει στην Ελλάδα, στέλνοντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας για μεταστροφή του κλίματος για τη φετινή τουριστική σεζόν. Η Grecotel έχει παρουσία σε 40 αγορές του εξωτερικού απασχολώντας 6.700 εργαζομένους.

Τα ξενοδοχεία που θα ανοίξουν αρχές Ιουλίου είναι όσα έχουν οδική πρόσβαση, όπως τα Grecotel Cape Sounio στην Αττική, Grecotel Riviera Olympia & Aquapark στην Κυλλήνη με τα ξενοδοχεία Grecotel Μandola Rosa, Grecotel Olympia Riviera και Grecotel Oasis, το Grecotel Casa Marron στην Αχαΐα, Grecotel Filoxenia στην Καλαμάτα, ενώ θα ανοίξει και το Grecotel Mykonos Blu στη Μύκονο. Το τελευταίο απευθύνεται σε ultra luxury πελάτες καταφθάνουν με ιδιωτικά jet και θαλαμηγούς. O όμιλος ανακοίνωσε και το άνοιγμα των ξενοδοχείων του στην Κρήτη, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες ανακοινώσεις για Κέρκυρα, Χαλκιδική και άλλους προορισμούς.

Άλλη μια μεγάλη ξενοδοχειακή αλυσίδα, η Domotel Hotels & Resort, ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει σταδιακά τις εγκαταστάσεις της από τον Ιούνιο, πρωτίστως αυτές που έχουν οδική πρόσβαση. Πρόκειται για τα Domotel Kastri (Αθήνα), Domotel Olympia (Θεσσαλονίκη), Domotel Xenia Volos (Βόλος), Domotel Arni (Καρδίτσα), Domotel Agios Nikolaos (Σύβοτα) και Domotel Anemolia (Αράχωβα).

Ο όμιλος Μήτση, εκ των μεγαλύτερων ξενοδοχειακών ομίλων της χώρας, παρ' ότι δεν έχει προβεί ακόμη σε επίσημη ανακοίνωση, σύμφωνα με πληροφορίες στοχεύει αρχικά να ανοίξει ένα ξενοδοχείο σε κάθε προορισμό, ενώ οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν στα τέλη Μαΐου, αναλόγως με την εξέλιξη των αεροπορικών συνδέσεων. Θυμίζουμε ότι ο όμιλος διαθέτει 17 ξενοδοχεία με 4.000 εργαζόμενους, έχει ναυαρχίδα των δραστηριοτήτων του τη Ρόδο, ενώ έχει ισχυρή παρουσία σε Αθήνα, Κρήτη, Κω, Κέρκυρα, Καμένα Βούρλα και Ιωάννινα. Διαθέτει ξενοδοχεία City και Resort, 4 και 5 αστέρων, με 7.000 δωμάτια και 11 κέντρα SPA.

Επίσης, η εταιρεία Aqua Vista Hotels, με κεντρικό μήνυμα πως «ειδικά φέτος είναι ευθύνη όλων μας να είμαστε παρόντες και να στηρίξουμε τον Ελληνικό Τουρισμό με όλες μας τις δυνάμεις», ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει τα ξενοδοχεία που διαχειρίζεται στις Κυκλάδες, ήτοι τις μονάδες σε Σαντορίνη, Μύκονο, Νάξο και Πάρο.

Τέλος, η εταιρεία ΤΕΜΕΣ που ελέγχει το εμβληματικό Costa Navarino στη Μεσσηνία, ανακοίνωσε ότι στις 19 Ιουνίου θα ανοίξει τα The Westin Resort Costa Navarino και The Romanos, a Luxury Collection Resort. Με κεντρικό ατού τη μεγάλη διασπορά των εγκαταστάσεων που βρίσκονται σε συνολική έκταση 1.300 στρεμμάτων, θα εφαρμόσει τις πλέον αυστηρές προδιαγραφές καθαριότητας και υγιεινής, που θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη δημιουργία Ιατρικού Κέντρου που θα λειτουργεί επί 24ωρη βάση και τις εφτά ημέρες της εβδομάδας.