Αναπτύσσεται δυναμικά με νέες επενδύσεις 125 εκατ.ευρώ και όραμα για έναν κόσμο χωρίς τσιγάρο
Παπαστράτος

Αναπτύσσεται δυναμικά με νέες επενδύσεις 125 εκατ.ευρώ και όραμα για έναν κόσμο χωρίς τσιγάρο

Δυναμικά αναπτυσσόμενη εταιρεία είναι η Παπαστράτος, η οποία θέτει στο επίκεντρο της στρατηγικής της τη βιωσιμότητα, την κυκλική οικονομία και τον στρατηγικό της σχεδιασμό για έναν κόσμο χωρίς τσιγάρο. Το 99% των κονδυλίων για έρευνα και ανάπτυξη της Philip Morris International διοχετεύονται σε νέα καπνικά προϊόντα, ενώ το 76% των εμπορικών εξόδων της σε νέα καινοτόμα προϊόντα.

Ο CΕΟ της εταιρείας Χάρης Χαρπαντίδης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για τα 90 χρόνια της εταιρείας ανακοίνωσε σημαντικές επενδύσεις ύψους 125 εκατ.ευρώ, οι οποίες μάλιστα έχουν ήδη αρχίσει να υλοποιούνται.

Πρόκειται για επενδύσεις που αφορούν στο εργοστάσιο της Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο, όπου τοποθετούνται δύο νέες γραμμές παραγωγής για το Iqos και για μια γραμμή παραγωγής φίλτρων. Παράλληλα αναβαθμίζονται οι καινούργιες μηχανές Heets προκειμένου να είναι έτοιμες να παράξουν προϊόντα νέας γενιάς. Επιπροσθέτως, προστίθενται δύο γραμμές παραγωγής ψηφιακής εκτύπωσης, ενώ οι επενδύσεις αυτές αυξάνουν σημαντικά την παραγωγική δυναμική της εταιρείας.

Από τη μεριά του ο Ανδρέας Καλαντζόπουλος, Εκτελεστικός Πρόεδρος της Philip Morris International τόνισε πως η εταιρεία είναι παράδειγμα εταιρεία για τη χώρα και τον κόσμο.

Όπως ανέφερε η εταιρεία παρέχει σημαντικά οφέλη στην κοινωνία και στην ελληνική οικονομία με έντονα εξαγωγικό χαρακτήρα, καθώς μόλις το 14% της παραγωγής της κατευθύνεται στην εγχώρια αγορά, ενώ έθεσε την Ελλάδα στο κέντρο της καινοτομίας και τεχνολογίας, στέλνοντας παράλληλα ένα μήνυμα με αποδέκτες τους επενδυτές σε όλο τον κόσμο.

«Έχουμε αναλάβει το κομμάτι ευθύνης που μας αναλογεί και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πείσουμε να απομακρυνθούν από το τσιγάρο, ωστόσο απαιτείται καλό ρυθμιστικό πλαίσιο και κοινωνική αποδοχή. Και η Ελλάδα πρωτοπορεί και σε αυτά τα κεφάλαια» επεσήμανε ο κ.Καλαντζόπουλος. Ο ίδιος σημείωσε πως εφόσον υπάρξουν οι προϋποθέσεις σε 10-15 χρόνια μπορεί να σταματήσουν οι πωλήσεις σε αρκετές χώρες, κάτι που επιτάσσεται και από τις αρχές βιωσιμότητας που είναι στον πυρήνα του μετασχηματισμού της εταιρείας.

Όπως ανέφερε ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της PMI η μεγιστοποίηση των κερδών για τους μετόχους δεν είναι ο μοναδικός σκοπός της εταιρικής δράσης, αλλά θέλουμε να δημιουργήσουμε αξία για το σύνολο των φορέων που αποτελούν το οικοσύστημά μας.

Το όραμα της πολυεθνικής εταιρείας είναι να αντικαταστήσει τα τσιγάρα με λιγότερο επιβλαβείς συνήθειες, ενώ ο μετασχηματισμός του ομίλου έχει ήδη επιτυχία. Το 2020 το 24% των καθαρών εσόδων της εταιρείας προήλθε από τα εναλλακτικά προϊόντα καπνού, ενώ ήδη 12,7 εκατ.ενήλικες διεθνώς έχουν στραφεί στο IQOS.

Παίρνοντας το λόγο ο CEO της Παπαστράτος Χάρης Χαρπαντίδης, σημείωσε πως «θέλουμε ένα καλύτερο μέλλον που δεν αφήνει κανέναν πίσω, όχι με βάση το εγώ αλλά με τη δύναμη του όλοι μαζί. Ένα μέλλον προς το καλύτερο, συμπεριληπτικό. Η μέρα αυτή είναι που σηματοδοτεί τη νέα πορεία μας, μιας εταιρείας που μετασχηματίζεται και προσπαθεί με πάθος για το καλύτερο».

Η Παπαστράτος όμως είναι οι άνθρωποί της. Έτσι λοιπόν άνθρωποι που συμβάλλουν και συνέβαλαν στην επιτυχημένη πορεία της εταιρείας μίλησαν για όλα αυτά που ενώνουν τους εργαζόμενους με τη διοίκηση και την κοινωνία.

Οι κοινωνικές δράσεις της εταιρείας, η υπεύθυνη περιβαλλοντική πολιτική της, η ανάπτυξη μιας οικογενειακής επιχείρησης σε μια εξαγωγική εταιρεία πρότυπο για την Ελλάδα και το εξωτερικό και ο ψηφιακός μετασχηματισμός που επιχειρείται ήταν τα βασικότερα σημεία που έδωσαν βαρύτητα οι άνθρωποι της Παπαστράτος.

Οι πέντε πυλώνες βιώσιμης ανάπτυξης

Ο Χάρης Χαρπαντίδης έθεσε σαφείς και συγκεκριμένους στόχους για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στην καινοτομία των προϊόντων δεσμεύθηκε πως έως το 2025 θα έχουν μειωθεί οι καπνιστές στη χώρα μας κατά 1,5 εκατ. , είτε επιλέγοντας τη διακοπή του καπνίσματος, είτε τα εναλλακτικά προϊόντα. Ο δεύτερος πυλώνας έχει να κάνει με την ηθική και τη διαφάνεια σε όλο το φάσμα δραστηριότητας της εταιρείας.

Έως το 2023 το 100% των νέων ηλεκτρονικών συσκευών θα φέρουν επιβεβαίωση ηλικίας, με στόχο επίσης έως το 2023 τη βελτιστοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας μέσω της μείωσης της φύρας στα καπνά. Ο τρίτος πυλώνας του στρατηγικού σχεδιασμού της εταιρείας είναι άμεσα συνυφασμένος με το μοναδικό περιβάλλον εργασίας της Παπαστράτος, η οποία αποτελεί σταθερά εργοδότη επιλογής για τους εργαζόμενους.

Έως το 2023 το 40% των διευθυντικών στελεχών θα είναι γυναίκες, ενώ οι ημέρες εθελοντικής δράσης σε δύο χρόνια θα είναι 9.000.

Σε ό,τι αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος η Παπαστράτος ακολουθεί τα πρότυπα και τους στόχους της PMI για μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και έτσι μέσα στο έτος θα εξαλειφθεί η χρήση πλαστικών μιας χρήσης από το εργοστάσιο, ενώ έως το 2025 θα μειωθεί 20% η κατανάλωση ενέργειας. Τέλος, η εταιρεία θα κατευθύνει το 50% των δράσεών της για την ενδυνάμωση της γυναίκας και το υπόλοιπο 50% στις δράσεις κατά της κλιματικής αλλαγής.