Αναλυτές για Mytilineos: Τι θα φέρει διπλασιασμό κερδών το 2022

Αναλυτές για Mytilineos: Τι θα φέρει διπλασιασμό κερδών το 2022

Οι δυναμικές επενδύσεις, η εκμετάλλευση του χαρτοφυλακίου στον Τομέα Ανάπτυξης ΑΠΕ και Αποθήκευσης Ενέργειας, η αύξηση της παραγωγής του αλουμινίου και η νέα μονάδα παραγωγής ενέργειας αναμένεται να οδηγήσουν σε διπλασιασμό της κερδοφορίας της Mytilineos το 2022. Τα παραπάνω αναφέρουν χρηματιστηριακές σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εισηγμένη και το χθεσινό conference call. 

Οι αναλυτές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στα σχέδια της διοίκησης της εταιρείας, καθώς αναμένουν διπλασιασμό των κερδών φέτος συγκριτικά με το 2020 και επικεντρώνονται , μεταξύ άλλων, στην κερδοφορία του τέταρτου τριμήνου του 2021.  Όπως αναφέρουν η κερδοφορία του δ’ τριμήνου  σε ετησιοποιημένη βάση ξεπερνά τα 470 εκατ.ευρώ EBITDA και το 2022 αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω από τη νέα μονάδα παραγωγής ενέργειας, τις προβλέψεις για υψηλότερες τιμές και παραγωγή Αλουμινίου, καθώς και την εκμετάλλευση του χαρτοφυλακίου του Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας.

Οι αναλυτές χαρακτηρίζουν ισχυρά τα αποτελέσματα, ενώ ξεχωρίζουν ιδιαίτερα την ισχυρή επίδοση της εταιρείας στους κλάδους Power & Gas. Επιπροσθέτως, επισημαίνουν πως η Mytilineos ακολουθεί σωστή στρατηγική και μένει πιστή στους δείκτες ESG.  Ειδικότερα η Eurobank Equities αναφέρει πως  αναμένεται εκρηκτική ανάπτυξη της κερδοφορίας το 2022, κοντά στα 260 εκατ. ευρώ, με εκτίμηση της χρηματιστηριακής να είναι τα 263 εκατ. ευρώ. Η Alpha Finance αναφέρει πως το guidance της διοίκησης της Mytilineos είναι σύμφωνο με τις προσδοκίες της αγοράς και η Beta σημειώνει πως τα αποτελέσματα του 2021 ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η χρηματιστηριακή η Mytilineos εμφάνισε καθαρά κέρδη 162 εκατ. ευρώ, έναντι 129 εκατ. ευρώ το 2020, χάρη στις επιδόσεις της μεταλλουργίας και της ενέργειας. 

Οι αναλυτές αναμένουν το μέρισμα να κινηθεί υψηλότερα στα 0,42 ευρώ, έναντι 0,377 ευρώ.  Η NBG Securities υπογραμμίζει πως το διεθνές περιβάλλον δεν είναι σταθερό εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού, ωστόσο επιβεβαιώνει την προοπτική ισχυρών κερδών το 2022 για την Mytilineos.  Η Optima τονίζει πως τα αποτελέσματα είναι ιδιαιτέρως θετικά σε μία περίοδο αβεβαιότητας για τις αγορές. Η Wood από την μεριά της διατηρεί τη σύσταση «αγορά» για τη μετοχή και η Axia δίνει τιμή στόχο 23,1 ευρώ για τη μετοχή. 

Οι επενδύσεις και τα βασικά οικονομικά μεγέθη

Μόνο πέρυσι, η εταιρεία έτρεξε επενδύσεις 379 εκατ. ευρώ, ενώ δρομολογεί κρίσιμα projects, όπως η αύξηση παραγωγής της Αλουμίνιον στους 250.000 τόνους, την ολοκλήρωση του νέου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής 826 MW, και την κατασκευή νέων μονάδων ΑΠΕ, ισχύος πάνω από 2,5 GW. Η εταιρεία για δεύτερη συνεχή χρονιά, εκδίδει αποτελέσματα σε λιγότερο από ένα μήνα μετά το τέλος της περυσινής χρήσης, απόρροια συνεργασίας όλων των τμημάτων και των διευθύνσεων, αλλά και ενός συνολικότερου μηχανισμού.

Στις επιδόσεις της εταιρείας αναφορικά με τα βασικά οικονομικά μεγέθη του 2021 ξεχωρίζουν η αύξηση 40% στον κύκλο εργασιών (2,6 δισ  ευρώ από 1,89 δισ. ευρώ), των EBITDA κατά 14% (359 εκατ. ευρώ από 315 εκατ. ευρώ ), των καθαρών κερδών κατά 26% (162 εκατ. ευρώ από 129 εκατ. ευρώ), και των κερδών ανά μετοχή κατά 31%.