Αναδίπλωση από Κρεμλίνο: Η Ρωσία δεν θα ζητήσει άμεσα την πληρωμή φυσικού αερίου σε ρούβλια

Αναδίπλωση από Κρεμλίνο: Η Ρωσία δεν θα ζητήσει άμεσα την πληρωμή φυσικού αερίου σε ρούβλια

Αλλάζει τη στάση της η Μόσχα μια ημέρα πριν την εκπνοή του τελεσίγραφου με το οποίο απαιτούσε να πληρώνεται σε ρούβλια για το φυσικό αέριο που παραδίδει στις ευρωπαικές κυβερνήσεις, απειλώντας ότι διαφορετικά θα διακόψει τις ροές.

Ερωτηθείς ο Ντιμίτρι Πεσκόφ κατά πόσο οι πληρωμές σε ρούβλια προς τη Gazprom θα ξεκινήσουν από αύριο Πέμπτη, οπότε και έληγε η προθεσμία που είχαν αρχικά δώσει οι Ρώσοι, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου απάντησε «κατηγορηματικά, όχι».

«Όπως είπαμε και πρωτύτερα, οι πληρωμές και η παραγγελία είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο... Αυτό δεν σημαίνει πως οι αυριανές παραγγελίες θα γίνουν σε ρούβλια. Από τεχνολογικής άποψης και μόνο, είναι μια πιο μακρά διαδικασία», ήταν η απάντηση του κ. Πεσκόφ.

Η αλλαγή στάσης από τη Ρωσία που πλέον παραπέμπει την απαίτησή της να πληρώνεται σε ρούβλια στο μέλλον, χωρίς να αναφέρει κάποια χρονική προθεσμία, έρχεται μετά την άρνηση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, αλλά και τις νομικές δυσκολίες που αυτό θα σήμαινε για τη Μόσχα. Η αλλαγή των συμβάσεων είναι μια πολύ πιο δύσκολη και σύνθετη απόφαση με κόστος για τη ρωσική πλευρά.

Τα μακροχρόνια συμβόλαια προμήθειας αερίου μεταξύ Ρωσίας και ευρωπαικών χωρών, όπως η Ελλάδα, απαιτούν για οποιαδήποτε αλλαγή στην σύμβαση, τη ρητή συναίνεση και των δύο πλευρών. Σε καμία περίπτωση , αυτό δεν μπορεί να γίνει μονομερώς. Εάν δηλαδή η Gazprom επιθυμεί να πληρώνεται σε ρούβλια αντί σε ευρώ, τότε θα πρέπει να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την ευρωπαϊκή εταιρεία με την οποία έχει κάνει συμβόλαιο. Διαφορετικά, εφόσον η Gazprom προχωρούσε «πραξικοπηματικά» σε αλλαγή της σύμβασης, ο αντισυμβαλλόμενος θα προσέφευγε στα διεθνή δικαστήρια όπου θεωρείται βέβαιο πως θα δικαιώνονταν και η ρωσική εταιρεία θα καλούνταν να πληρώσει δυσθεώρητες απιοζημιώσεις.

Είναι σαφές ότι ακόμη και αν η πολιτική βούληση του Β. Πούτιν είναι να τραβήξει το σχοινί, ασκώντας πίεση στην Δύση ως αντίποινα για τις κυρώσεις που του έχουν επιβληθεί, μια τυχόν διακοπή των ρωσικών ροών ως αποτέλεσμα της άρνησης των δυτικών να πληρώσουν με ρούβλια, δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται. Εφόσον η πολιτική αυτή έχει διάρκεια, προφανώς και θα είναι μεγάλη η ζημιά για τη Δύση, εξίσου όμως μεγάλη ή και μεγαλύτερη θα είναι η ζημιά για τη Ρωσία. Υπάρχουν αντικειμενικά εμπόδια και συμβατικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Μόσχα, που δύσκολα μπορούν να παρακαμφθούν.

Νωρίτερα πάντως σήμερα ο πρόεδρος της Δούμας Βιάτσεσλαβ Βολόντιν είχε προειδοποιήσει την ΕΕ ότι, αν θέλει ρωσικό φυσικό αέριο, θα πρέπει να πληρώνει σε ρούβλια, επισημαίνοντας ότι το ίδιο θα συμβεί και για τις εξαγωγές πετρελαίου, σιτηρών, μετάλλων, λιπασμάτων, άνθρακα και ξυλείας.

Στο μεταξύ, το Κρεμλίνο την Τετάρτη καλωσόρισε το γεγονός ότι το Κίεβο έθεσε γραπτώς τις απαιτήσεις του για το τέλος των εχθροπραξιών στην Ουκρανία, σημείωσε δε πως δεν υπήρξε όμως κάποια ουσιαστική πρόοδος.

Ο Ντιμίτρι Πεσκόφ είπε στους ρεπόρτερ ότι η Ρωσία δεν παρατήρησε κάτι πραγματικά υποσχόμενο ή κάτι που μοιάζει σαν πρόοδος και είπε πως υπάρχει πολλή δουλειά ενόψει.