7ος χρόνος, ημέρα 2225η
Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου 2021

Ακραίες διακυμάνσεις για τη μετοχή της Monte dei Paschi

Ακραίες διακυμάνσεις για τη μετοχή της Monte dei Paschi
Photo by REUTERS/Stefano Rellandini

“Εκτοξεύτηκε” η μετοχή της ιταλικής Monte dei Paschi, καθώς το πρωί ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας ανακοίνωσε το σχέδιο αναδιάρθρωσής της το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπει την επιστροφή των κερδών μέσω της περικοπής θέσεων εργασίας και της πώλησης “κόκκινων” δανείων με στόχο την προσέλκυση επενδυτών.

Ωστόσο, μετά την “εκτόξευση” 22% στις συναλλαγές του Μιλάνου ακολούθησε μεγάλη υποχώρηση της μετοχής κατά 23,3%. Η διαπραγμάτευση της μετοχής της Monte dei Paschi ανεστάλη στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, αλλά μετά έγινε άρση της αναστολής οπότε και ακολούθησε το “ράλι”. Στη συνέχεια ωστόσο κατέγραψε ισχυρές απώλειες και γι'' αυτό αποφασίστηκε εκ νέου αναστολή.

Σχετικά με το σχέδιο αναδιάρθρωσης, όπως μεταδίδει το Bloomberg, η παλαιότερη τράπεζα του κόσμου στοχεύει σε κέρδη ύψους 978 εκατ. ευρώ το 2018 και 1,1 δισ. ευρώ το 2019, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο, Marco Morelli.

Επίσης, η Monte dei Paschi επιδιώκει να “ξεφορτωθεί” 28 δισ. “κόκκινων” δανείων, ενώ παράλληλα δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου ύψους 5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Ο Morelli ανέφερε ότι θα ξεκινήσει συνομιλίες με πιθανούς νέους επενδυτές αυτή την εβδομάδα.

 

Ειδικότερα, το νέο σχέδιο ανασυγκρότησης της ιταλικής τράπεζας Monte dei Paschi di Siena προβλέπει μείωση προσωπικού κατά 2.600 άτομα και κλείσιμο 500 καταστημάτων της.

Μέσα σε τρία χρόνια, αναφέρεται στο σχέδιο αυτό, το κόστος του προσωπικού θα πρέπει να μειωθεί κατά 9%. H τράπεζα ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προχωρήσει σε συνταξιοδοτήσεις εργαζομένων και σε στήριξη του εισοδήματος όσων υπαλλήλων της χάσουν τη θέση εργασίας τους.

Στις 24 Νοεμβρίου, παράλληλα, πρόκειται να συγκληθεί η έκτακτη συνέλευση των μετόχων της Mps, για αύξηση του κεφαλαίου η οποία πρόκειται να φτάσει μέχρι τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα, 27,6 δισεκατομμύρια ευρώ «κόκκινων δανείων» πρόκειται να μετατραπούν σε επενδυτικούς τίτλους, ώστε να σταματήσουν να εμφανίζονται, ως τεράστιο βάρος, στον ισολογισμό της Monte dei Paschi di Siena.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ