Αισιόδοξα μηνύματα για την οικονομία της ευρωζώνης από τη μεταποίηση

Αισιόδοξα μηνύματα για την οικονομία της ευρωζώνης από τη μεταποίηση

Σε τροχιά ανάπτυξης παραμένει η οικονομία της ευρωζώνης τον Αύγουστο, καθώς ήταν ο καλύτερος μήνας των τελευταίων 6,5 ετών για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις της Ευρωζώνης, αντισταθμίζοντας την επιβράδυνση της ανάπτυξης του τομέα των υπηρεσιών σε χαμηλό επίπεδο επτά εβδομάδων, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας HIS Markit. 

Συγκεκριμένα, η μεταποιητική δραστηριότητα αυξήθηκε με τον υψηλότερο ρυθμό από τον Απρίλιο του 2011, λόγω κυρίως της ισχυρής επίδοσης του μεταποιητικού τομέα της Γερμανίας. Η ενίσχυση της ζήτησης για προϊόντα «made in eurozone» οδήγησε σε αύξηση του δείκτη στο 57,4 έναντι 56,6 τον Ιούλιο και πρόβλεψης για 56,3, βασιζόμενη στις ισχυρότερες από τον φετινό Φεβρουάριο παραγγελίες για εξαγωγές.

Αντιθέτως, αν και εξακολουθεί να κινείται σε θετικό έδαφος (πάνω από 50 σηματοδοτεί ανάπτυξη), απρόσμενη υποχώρηση στο χαμηλό του επταμήνου κατέγραψε ο δείκτης PMI για τις υπηρεσίες, που διαμορφώθηκε στο 54,9 έναντι 55,4 τον Ιούλιο, λόγω της επιβράδυνσης των νέων παραγγελιών.

Όσο για τον σύνθετο δείκτη PMI, παρέμεινε σταθερός σε σύγκριση με τον Ιούλιο, στο 55,8. Έτσι, τα στοιχεία της τελευταίας έρευνας της IHS Markit υποδηλώνουν έναν ρυθμό ανάπτυξης 0,5% για την οικονομία της Ευρωζώνης στο τρίτο τρίμηνο (Ιούλιος - Σεπτέμβριος) έναντι 0,6% στο προηγούμενο τρίμηνο, ανέφερε η εταιρεία. Πρόκειται για μία μικρή υποβάθμιση σε σχέση με τον Ιούλιο.

Μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων, το ευρώ κινήθηκε ανοδικά έναντι του δολαρίου, σημειώνοντας θετικό πρόσημο κατά 0,33% για να ξεπεράσει εκ νέου, μετά από αρκετές ημέρες, τα 1,18 δολάρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια στιγμή, τόσο το γεν όσο και η στερλίνα κινούνταν πτωτικά έναντι του αμερικανικού νομίσματος, κατά 0,15% και 0,19% αντιστοίχως -μάλιστα, η στερλίνα υποχωρεί σε χαμηλό δύο μηνών έναντι του δολαρίου, στα 1,28 δολάρια.

Όσο για τα χρηματιστήρια, η θετική εικόνα από τον PMI δεν φαίνεται να επέδρασε ιδιαιτέρως στη συνεδρίαση. Έτσι, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραφε υποχώρηση κατά 0,23%, ενώ οριακές απώλειες σημείωναν οι δείκτες στα περισσότερα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης.