Αβέβαιο το οικονομικό outlook - Σημαντικό να συμφωνήσουν οι ευρωπαίοι ηγέτες

Αβέβαιο το οικονομικό outlook - Σημαντικό να συμφωνήσουν οι ευρωπαίοι ηγέτες

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει την υφιστάμενη πολιτική της, αλλά να εξετάσει την αποτελεσματικότητα αλλά και τις πιθανές παρενέργειες των μέτρων καταπολέμησης της κρίσης.

Σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση η επικεφαλής της Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε ότι οι προοπτικές για την οικονομία παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες, μια που, παρά τα σημάδια βελτίωσης, η οικονομική δραστηριότητα παραμένει πολύ χαμηλή σε σύγκριση με τα επίπεδα προ πανδημίας.

Τόσο η πραγματικές όσο και οι αναμενόμενες απώλειες θέσεων εργασίας και εισοδημάτων, σε συνδυασμό με την αυξημένη αβεβαιότητα σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας και τις προοπτικές της οικονομίας μειώνουν τις καταναλωτικές δαπάνες αλλά και τις επενδύσεις, ανέφερε η Λαγκάρντ.

Η υποτονική ζήτηση ασκεί καθοδική πίεση στον πληθωρισμό, υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει τα επιτόκια της στα τρέχοντα ή και χαμηλότερα επίπεδα έως ότου δει τον πληθωρισμό να προσεγγίζει τον στόχο του "κάτω αλλά πλησίον του 2%".

"Η άφθονη ρευστότητα παραμένει απαραίτητη", δήλωσε η Λαγκάρντ, καθώς η ανάκαμψη είναι "άνιση κατά μήκος χωρών και κλάδων". 

Σε αυτό το πλαίσιο, η επικεφαλής της ΕΚΤ κάλεσε τους ηγέτες της ΕΕ να προχωρήσουν σε περαιτέρω ισχυρή και συντονισμένη προσπάθεια για να επανέλθει και να στηριχτεί η ανάκαμψη, και κατά συνέπεια δήλωσε τη στήριξή της στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την τόνωση της οικονομίας, τονίζοντας ότι «είναι σημαντικό να συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες σε ένα φιλόδοξο πακέτο μέτρων».

Κλείνοντας την τοποθέτησή της, επισήμανε την ανάγκη για στοχευμένες διαρθρωτικές πολιτικές που θα συμβάλλουν σε πιο γρήγορη, ισχυρότερη και ομοιογενή ανάκαμψη από την κρίση.

Σημειώνεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ ενημέρωσε ότι θα συνεχίσει τη διενέργεια αγορών στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (pandemic emergency purchase programme - PEPP), το συνολικό ποσό του οποίου ανέρχεται σε 1.350 δισεκ. ευρώ. Αυτές οι αγορές συμβάλλουν στη χαλάρωση της συνολικής κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής, βοηθώντας έτσι να αντισταθμιστεί η προς τα κάτω μετατόπιση της προβλεπόμενης πορείας του πληθωρισμού λόγω της πανδημίας.

Παράλληλα, η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις μηνιαίες αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP), με μηνιαίο ρυθμό 20 δισ. ευρώ.