Υπουργός Ενέργειας Τουρκίας: Θα εφαρμόσουμε νέους κανόνες ναυτικής εμπλοκής

Υπουργός Ενέργειας Τουρκίας: Θα εφαρμόσουμε νέους κανόνες ναυτικής εμπλοκής

Να συντηρήσει το σκηνικό έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο επιχειρεί η Άγκυρα που μέσω του υπουργού Ενέργειας Φατιχ Ντονμέζ προαναγγέλλει την εφαρμογή νέων κανόνων ναυτική εμπλοκής. Η δήλωση αυτή έρχεται να προστεθεί στην προσπάθεια της Τουρκίας να εμφανίσει την Ελλάδα ότι δεν ακολουθεί τους διεθνείς κανόνες υποστηρίζοντας μάλιστα ότι «παρενοχλεί», δια της φρεγάτας «Νικηφόρος Φωκάς», το ερευνητικό σκάφος Βarbaros.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Σμύρνη, ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ επανέλαβε ότι οι κινήσεις της ελληνοκυπριακής διοίκησης στη Μεσόγειο ήταν «απαράδεκτες», και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Το πλοίο Barbaros θα συνεχίσει τις δραστηριότητές του στη Μεσόγειο. Oι τουρκικές Ναυτικές Δυνάμεις έχουν επαναπροσδιορίσει τους κανόνες ναυτικής εμπλοκής μετά το συμβάν (σ.σ με τη φρεγάτα "Νικηφόρος Φωκάς") και οι νέοι κανόνες θα ανακοινωθούν σύντομα».

 

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu αλλά και η Hurriyet μιλώντας σε τελετή για τα εγκαίνια των διυλιστηρίων στην Αττάλεια μαζί με τον λεγόμενο «υπουργό ενέργειας» του ψευδοκράτους Οζντίλ Ναμί, ο Τούρκος υπουργός  επεσήμανε ότι συνεχίζεται η συνεργασία της Τουρκίας με τη «βόρεια Κύπρο». «Έχουμε πολλά κοινά προγράμματα στα οποία συνεργαζόμαστε σχετικά με την ενέργεια του νησιού», ανέφερε προσθέτοντας ωστόσο ότι η Τουρκία εξετάζει την «παρενόχληση» του Barbaros στη Μεσόγειο. 

Ο Φ. Ντονμέζ ανέφερε ακόμα πως η Άγκυρα είχε δηλώσει ότι προτού γίνει ένας δίκαιος διαμοιρασμός και προτού καθίσουν στο τραπέζι οι δύο πλευρές στη Κύπρο για να διασφαλιστεί συμφωνία για τον διαμοιρασμό των φυσικών πόρων δεν αποδέχεται τα «μονομερή βήματα» εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας.