Τουρκικό ΥΠΕΞ: Διαμαρτύρεται για την καταστροφή οθωμανικού νεκροταφείου στη Χαλκιδική

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Διαμαρτύρεται για την καταστροφή οθωμανικού νεκροταφείου στη Χαλκιδική

Για «απομάκρυνση ενός οθωμανικού νεκροταφείου στην περιοχή της Χαλκιδικής, χωρίς τη δέουσα προσοχή» κατηγορεί τη χώρα μας σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, επικαλούμενο δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας, ενώ, όπως μετέδωσε το Anadolu, κάλεσε τον Έλληνα Πρέσβη ζητώντας του εξηγήσεις για το συμβάν.

Όπως υποστηρίζει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονας χώρας ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια κατασκευής σχολείου στο χωριό Γκαρνάρα (Σήμαντρα) της επαρχίας Χαλκιδικής, ένα οθωμανικό νεκροταφείο, με 201 τάφους.

Αμέσως την περιοχή επισκέφθηκε ο Τούρκος πρόξενος στη Θεσσαλονίκη, όπου ενημερώθηκε για τις εργασίες που πραγματοποιούνται στο χώρο και για την τύχη των οστών του παλαιού νεκροταφείου, ενώ έγιναν διαβήματα στις τοπικές ελληνικές αρχές για να ζητήσουν περαιτέρω πληροφορίες.

«Ως αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών μας, πληροφορήθηκε ότι οι 201 τάφοι που ανήκουν στους προγόνους μας βρέθηκαν στο εν λόγω εργοτάξιο, αλλά τοι σωροί φυλάχθηκαν από τις τοπικές αρχές στην αποθήκη της Εφορείας Αρχαιοτήτων της Χαλκιδικής και του Αγίου Όρους χωρίς καμία ειδοποίηση στη χώρα μας», υποστηρίζει.

Σύμφωνα με το υπουργείο μετά το συμβάν κλήθηκε για εξηγήσεις ο Έλληνας Πρέσβης στην Άγκυρα, ενώ σημειώνει πως θα υπάρξει αντίδραση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καλώντας τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα και ζητάει να σταματήσουν τα έργα κατασκευής και να τοποθετηθεί πινακίδα που να ενημερώνει πως ο χώρος αποτελούσε Οθωμανικό νεκροταφείο.

Να σημειωθεί ότι τo τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, αντέδρασε μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας Sozcu, σύμφωνα με το οποίο: «Η Ελλάδα λεηλάτησε Οθωμανικούς Τάφους» στη Χαλκιδική.