Στα χέρια της ελληνικής πλευράς το Μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης

Στα χέρια της ελληνικής πλευράς το Μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης

Στα χέρια της Ελληνικής πλευράς βρίσκεται το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης, για το οποίο, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, επιβεβαιώνεται ότι αντιτίθεται στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της θάλασσας.

Το κείμενο του μνημονίου δεν παραδόθηκε στην ελληνική πλευρά από την Λιβύη και τον εδώ πρέσβη της, αν και έχει ζητηθεί από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στην παρούσα φάση το κείμενο εξετάζεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου εν τούτοις δείχνει να επιβεβαιώνει ότι δεν συμβαδίζει με τις διεθνείς συμβάσεις και το Δίκαιο.

Οι ίδιες διπλωματικές πηγές δεν ανέφεραν την πηγή που παρέδωσε το μνημόνιο.

τουρκία

Στο κείμενο μεταξύ άλλων αναφέρονται:

«Η Τουρκία και η Λιβύη, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή τους στους σκοπούς και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, έχοντας αποφασίσει να ορίσουν μια ακριβή και δίκαιη οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών τους στη Μεσόγειο στις οποίες οι δύο πλευρές ασκούν κυριαρχία, κυριαρχικά δικαιώματα και/ή δικαιοδοσία σε συμφωνία με τους ισχύοντες κανόνες διεθνούς δικαίου και λαμβάνοντας υπόψη όλες τις σχετικές καταστάσεις αλλά και την προθυμία όλων των μερών να επιτύχουν δίκαιες και αμοιβαία αποδεκτές λύσεις στα παραπάνω θέματα μέσω εποικοδομητικών διαπραγματεύσεων και σε πνεύμα φιλικών σχέσεων, ούσες πεπεισμένες ότι αυτό το μνημόνιο κατανόησης θα συνεισφέρει στην ενδυνάμωση των σχέσεων και θα ενθαρρύνει περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ των μερών προς το συμφέρον των δύο αδελφών-κρατών, συμφώνησαν τα ακόλουθα:

Στο άρθρο 1 περιγράφονται οι συντεταγμένες που καθορίζουν τα όρια της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.

τουρκία

Σε ό,τι αφορά τη διευθέτηση διαφορών τονίζεται ότι «οποιαδήποτε διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών που προκύπτει από την ερμηνεία και την εφαρμογή αυτού του μνημονίου κατανόησης θα πρέπει να διευθετηθεί μέσω διπλωματικών διαύλων σε πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας και σε συμφωνία με το άρθρο 33 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Σε περίπτωση που υπάρχουν φυσικοί πόροι που εκτείνονται από την ΑΟΖ της μιας πλευράς στην ΑΟΖ της άλλης, οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να συνεργαστούν προκειμένου να συμφωνήσουν στις λεπτομέρειες της αξιοποίησης των πόρων αυτών. Αν κάποιο από τα δύο μέρη (δηλαδή Τουρκία ή Λιβύη) έχει εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις που στοχεύουν στην οριοθέτηση της ΑΟΖ με κάποιο άλλο κράτος, αυτό το μέρος πριν καταλήξει σε οριστική συμφωνία με το κράτος αυτό θα πρέπει να ειδοποιήσει και να συμβουλευτεί το άλλο μέρος».

τουρκια

τουρκια

Δείτε ολόκληρο το έγγραφο

Δεν υποχωρεί η Άγκυρα - Στη βουλή για επικύρωση η συμφωνία με τη Λιβύη

Παρά τις διεθνείς αντιδράσεις η Άγκυρα δεν υποχωρεί στο θέμα των θαλάσσιων διεκδικήσεων της και φέρνει το μνημόνιο συνεργασίας με τη Λιβύη προς ψήφιση στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Ειδικότερα, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής Κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι ανακοίνωσε ότι η συμφωνία θα τεθεί προς ψήφιση σήμερα.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu, ο κ. Οκτάι ανέφερε ότι η ειρήνη και η φιλία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης θριαμβεύουν στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της ιστορικής συμφωνίας που θα τεθεί για ψηφοφορία στο κοινοβούλιο.