Ξεκινά τη γεώτρηση στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ το Γιαβούζ

Ξεκινά τη γεώτρηση στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ το Γιαβούζ

Nέο γύρο γεωτρήσεων στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα το πλωτό γεωτρύπανο Γιαβούζ, κλιμακώνοντας την ένταση στην περιοχή.

Την έναρξη της νέας γεώτρησης είχε προαναγγείλει ο γενικός διευθυντής του τουρκικού Υπουργείο Εξωτερικών, Τσαγατάι Ερτσιγές, αναφέροντας μάλιστα ότι η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει τα όρια των θαλάσσιων συνόρων και της ΑΟΖ που έχει ανακηρύξει η Κύπρος. 

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας επισκέπτεται σήμερα την Κύπρο προκειμένου να υπάρξει συντονισμός των ενεργειών Αθήνας-Λευκωσίας μετά την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο και ενόψει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Νίκο Δένδια επεσήμανε πως οι ΗΠΑ θα αναλάβουν πρωτοβουλίες για να εξασφαλίσουν επιχειρήσεις σε διεθνή ύδατα θα γίνονται με βάση διεθνείς κανόνες.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις γεωτρήσεις της Τουρκίας ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Στη διπλωματία δεν λέμε εκ των προτέρων τις ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσουμε. Μπορώ, όμως, να σας πω ότι κατανοούμε τους κινδύνους, γνωρίζουμε τις δραστηριότητες και θα κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μην έχουμε στρατιωτικοποίηση των θεμάτων και να φτάσουμε σε αποτελέσματα που θα είναι αμοιβαία αποδεκτά. Δεν μπορεί να επιτραπεί στην Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις».