Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

Ολοκληρώθηκε η πρώτη επίσημη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, η οποία πραγματοποιείται σε μια περίοδο κατά την οποία η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση κυρίως στην Ανατολική Μεσόγειο με προκλήσεις, αμφισβητήσεις και εμπόδια στην επίλυση του Κυπριακού. Στη συνάντηση των δύο ηγετών τα ζητήματα που τέθηκαν στο τραπέζι ήταν το προσφυγικό, το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Χαίρομαι που σας συναντώ με τη νέα μου ιδιότητα» είπε ο πρωθυπουργός ανταλλάσσοντας χειραψία με τον Τούρκο Πρόεδρο.

Στη συνάντηση, που διάρκεσε 45 λεπτά, έλαβαν μέρος ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, η Πρέσβης Αλεξάνδρα Παπαδόπουλου (διπλωματική σύμβουλος) και ο Δημήτρης Μητρόπουλος, ενώ τον κ. Ερντογάν συνόδευσαν οι Μ. Τσαβούσογλου και Χ. Ακάρ. 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός προσήλθε στη συνάντηση με στόχο την επανεκκίνηση των σχέσεων των δύο χωρών αλλά χωρίς απειλές και προκλητικές ενέργειες.

Υπενθυμίζεται πάντως πως χθες ο Ταγίπ Ερντογάν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ επανέλαβε τη ρητορική των προκλήσεων, λέγοντας πως η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της αλλά και των Τουρκοκυπρίων, επιρρίπτοντας ευθύνες στην πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Χαρακτήρισε, μάλιστα, νόμιμες τις έρευνες και γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Παράλληλα, έδωσε έμφαση στην κατάσταση που επικρατεί στη Συρία και το κουρδικό, ενώ μίλησε γενικά για το προσφυγικό αποφεύγοντας αναφορές και απειλές για άνοιγμα συνόρων.

Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά προσήλθε χωρίς να αναμένει κάποια σημαντική εξέλιξη. Επίσης στόχος ήταν να τεθούν τα θέματα που την απασχολούν, επιδιώκοντας συνεννόηση στο προσφυγικό καθώς οι ροές εμφανίζουν αύξηση ρεκόρ το τελευταίο διάστημα. Σε ανώτατο επίπεδο όμως, η τουρκική πλευρά θα λάβει το μήνυμα ότι δεν θα πρέπει να κάνει λάθος υπολογισμούς και ότι καμία απόπειρα παραβίασης κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας δεν θα γίνει ανεκτή. Τα υπόλοιπα ζητήματα που αφορούν τις ασκήσεις, τις παραβιάσεις, αναχαιτίσεις, προσεγγίσεις σκαφών κ.λπ., είναι θέματα που εκτιμάται ότι η διαχείρισή τους μπορεί να γίνει με Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ώστε να περιορισθεί ο κίνδυνος ανεπιθύμητου συμβάντος.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν είχαν μια πρώτη τυχαία συνάντηση. Συγκεκριμένα, ο Τ. Ερντογάν είχε μόλις ολοκληρώσει την τοποθέτησή του στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα και ο Έλληνας πρωθυπουργός πήγαινε να πάρει τη θέση του προκειμένου να εκφωνήσει την δική του ομιλία. Οι δύο τους συναντήθηκαν στα παρασκήνια της εκδήλωσης και αντάλλαξαν μία χειραψία.